kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zeydi'nin ayakkabısı, Meşhedani'yi istifaya götürdü

Giriş Saati : 24.12.2008 16:46
Güncelleme : 24.12.2008 17:53
Yeni Haber
Irak Meclis Başkanlığı görevinden dün akşam saatlerinde istifa eden Mahmud El Meşhedani, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteci Muntazar El Zeydi'ye övgüler yağdırdı.

Meşhedani, istifasının ardından bugün Bağdat'ta yaptığı açıklamada "Meclis de Zeydi'yi desteklemeliydi" dedi. Meşhedani'nin açıklaması kendisinin de içinde bulunduğu Irak Ulusal Diyalog Konseyi ve Bağımsızlar bloğunun Sünni Uyum Cephesi'nden ayrılma kararıyla birlikte geldi.

Meclis'teki Şii ve Kürt gruplardan gelen ağır istifa baskısı sonrasında görevinden ayrılan Meşhedani, "O cesur ve azimli bir gazetecidir. Bush dahi onun cesur olduğunu söyledi. Sadece Meclis O'nun cesur olduğunu kabul etmedi. Bu açık bir yanlış ve böyle olmamalıydı" şeklinde konuştu.

Meşhedani'nin istifasında Zeydi olayından başka, 31 Aralık 2008 sonrası hukuki zemini kaybolacak olan ABD dışındaki yabancı askerlerin geri çekilmesiyle ilgili tartışma da etkili oldu. Zeydi olayında artan gerginlik sonrasında Meşhedani, 4 bin civarındaki İngiliz ve az sayıdaki Avustralya, El Salvador, Estonya ve Romanya askerinin 2009 yılı Temmuz ayı sonuna kadar Irak'ta kalmasıyla ilgili tasarının oylamasını 7 Ocak 2009'a kadar ertelemeye çalıştı. Meclis'te dün akşam saatlerindeki olağanüstü oturumda yapılan oylama esnasında Meşhedani'den istifa çıkışı geldi.

Meclis üyelerinin çoğunluğu, istifa talebini kabul ettikten kısa bir süre sonra bu kez de yabancı askerlerle ilgili tasarıyı onayladı.

SÜNNİ UYUM CEPHESİ SARSILDI

Meşhedani'nin istifası sonrası Sünni Uyum Cephesi'nden (SUC) de kopmalar meydana geldi. Irak Milli Diyalog Konseyi (IMDK) ve Bağımsızlar bloğu bugün Bağdat'ta düzenledikleri bir basın toplantısında SUC'den ayrıldıklarını duyurdu. Toplantıya müstafi Meclis Başkanı Meşhedani ve IMDK Başkanı Halif El Alyan birlikte katılırken, ayrılma kararında "SUC'nin görevini yerini getirmede başarısız olduğu" etkili olduğu belirtildi.

CİHAN