kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
YSK Başkanı Muammer Aydın

YSK listeleri kabul etti

ANKARA
24.12.2008
YSK, adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle hazırlanan listelerle seçim yapılacağını açıkladı. Kurul, 6 milyon seçmen farkını "İki milyonu yeni 18 yaşını dolduranlar, diğerleri ise ilk kez kayıt" diyerek açıkladı..
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sayısının son yapılan referanduma göre yaklaşık 6 milyon artmasıyla başlayan ve hayali seçmen yazımı iddialarıyla devam eden tartışmalı sürece noktayı koydu. Kurul, adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre oluşturulan mevcut seçmen listelerine göre seçim yapılmasını kararlaştırdı.

İTİRAZ DEĞERLENDİRİLİR
YSK dün yaptığı uzun toplanın ardından listeleri kabul kararını yazılı bir açıklamayla duyurdu. Açıklamada 6 milyonluk seçmen farkını, "2 milyona yakını yeni 18 yaşını doldurdu. Geri kalanı da daha önce kendi iradesiyle yazılmayan seçmenlerden oluşuyor" diye savunan YSK, 26 Kasım'da askıya çıkartılan seçmen kütüklerinin yeniden askıya çıkartılacağını hatırlatarak şu ifadelere yer verdi: "Bu askı süresinde vatandaşlarımızın ve siyasi partilerimizin kütüklerde olabilecek aksaklıklarla ilgili itiraz ve şikayet haklarını kullanmaları halinde kütüklerde oluşabilecek hatalar kurulumuz ve ilgili seçim kurullarınca giderileceği gibi, yetkili seçim kurulları da kendiliğinden düzeltme işlemleri yapacaktır."

ÇİFTE TC NUMARASI YOK
YSK, askıya çıkartılan seçmen kütüklerinde bir kişiye birden fazla TC Kimlik numarası verildiğine dair bir bulguya rastlanmadığını bildirdi. Açıklamada, hayali seçmen iddialarına da yanıt verildi. Açıklamanın bu bölümünde DTP milletvekili Fatma Kurtulan'ın terör örgütünde olduğu belirlenen eşi Salman Kurtulan ile PKK'nın yöneticisi Cemil Bayık'ın kayıtlarının incelendiği belirtildi ve "Tahkikat sonucunda ilgili kişilerin belirtilen yerleşim yeri adresi silinmiş ve seçmen kütüğünden çıkartılmışlardır" denildi. Açıklamada mevcut seçmen listeleriyle seçime gidileceği de şu ifadelerle duyuruldu: "YSK seçimin dürüstlüğüne ilişkin tüm önlemlerini alarak güncelleştirme işlemi sonrası kesinleştirilecek seçmen kütüğü ile mahalli idareler genel seçimlerini yapacaktır."