kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Ofiste kiralar 50 $'a çıktı Talep Ümraniye'ye kaydı

DİLEK TAŞ
02.12.2008
Arzın sabit kalması nedeniyle m2 kira fiyatı 50 doları aşan Levent, Zincirlikuyu gibi bölgelerde krize rağmen doluluklar hâlâ yüksek. Kiraların 25 dolar olduğu Ümraniye ise yeni şirketlerin gözdesi..
Dünyadan yayılan ve Türkiye'de de hissedilmeye başlanan ekonomik krizin bir yıldan beri durgun seyreden emlak piyasasında yarattığı etkiye rağmen ofis kiralama piyasası bu durgunluktan etkilenmedi. Şehrin merkezi bölgelerinde yer kalmaması nedeniyle bir yıldan bu yana duran yatırımlara rağmen plazalardaki doluluk oranları hâlâ yüksek. Ekonomideki durgun gidişe rağmen ise şirketler hâlâ yeni ofis arayışında. Arzın dar olması, talep ve doluluk oranlarının yüksek olmasındaki önemli etkenlerin başında geliyor. Levent-Zincirlikuyu-Maslak hattında doluluk oranı yüzde 98'ler civarında. Boşluğun nispeten yoğun olduğu yerler ise Ümraniye ve havaalanı hattında gözleniyor. Talep ve doluluk oranlarındaki bu yükseklik metrekare (m2) kira fiyatlarının da bu bölgelerde yükselmesine neden oluyor. 2008'in üçüncü çeyreğinde en yüksek kira oranı Levent bölgesinde yaşandı. Bu bölgede m2 kira oranları 50 doları gördü. Colliers International'in 2008 yılı üçüncü çeyreğine yönelik araştırmasında kira fiyatlarında bir düşüş olduğuna dikkat çekiliyor. Colliers International Ofis Danışmanı Gizem Burçetin, krizin henüz ofis piyasasına yansımadığını belirterek önümüzdeki dönemde fiyatlarda bir düşüşe gidilebileceğini kaydetti. Şu anda Zincirlikuyu-Levent-Maslak bölgesindeki ortalama m2 kira fiyatları 50 dolar seviyelerinde. Burçetin, "Levent gibi bölgelerde 50 dolarlara kadar çıkan fiyatlar istenmeye başlanmıştı. Bunun normali 30- 40 dolar seviyesidir. Bu dönemin ardından normal seviye yakalanır" diye konuştu. Burçetin ayrıca "Talepte bir azalma olmadı. Sadece arz kısıtlı olduğu için talep arz birbirini dengeledi" diye konuştu. King Sturge Ofis Departmanı Sorumlusu Sarper Arazlı ise son 3 yılda kiraların 3 katına çıktığını belirterek Maslak ve civarında canlanma beklediklerini kaydetti. Arazlı, m2 fiyatlarının brüt 30 euro + stopaj, net ise 52 euro'ya kadar çıktığını belirtti. Arazlı, bazı Avrupa ülkelerinden bile yüksek olan bu kira fiyatlara rağmen ofislerin alıcı bulduğunu kaydetti.

Ümraniye ve Kozyatağına ilgi artıyor
Asıl problem ise A sınıfı ofis stoğu bulunmaması. Orta vadede Levent'te Zorlu Holding tarafından yapılacak olan proje gibi bazı büyük projeler bölgedeki ihtiyacı kısmen rahatlatacak. Ancak kısa vadede artan talep hem fiyatların artması hem de boş yer olmaması nedeniyle yavaş yavaş Anadolu yakasındaki yeni ofis merkezlerine doğru kaymaya başladı. Ümraniye ve Kozyatağı ise başı çekiyor.
Haberin fotoğrafları