kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Akdeniz boru hattı projesi tüm bölgeye yararlı olacak'

BİLGE ESER / DIŞ HABERLER
17.12.2008
İsrailli bakana göre Türkiye istese yarın sabahtan itibaren projeyi gerçeğe dönüştürebilir. Tek yapılması gereken anlaşmanın imzalanması... Ben Eliezer imza sonrası projenin 3 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. İsrail Altyapı Bakanı Ben Eliezer, Türkiye'nin önemli enerji projelerinden biri olan Akdeniz Boru Hattı ile Türkiye-İsrail ilişkilerinin sağlamlaşacağını belirterek "Çin, Hindistan ve Japonya'ya da hizmetleri olacak" dedi..
Türkiye'nin enerji konusunda önemli bir geçiş noktası olması konusunda ciddi çalışmalar sürüyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Samsun Ceyhan, Nabucco Türkiye'nin uluslararası enerji arenasında elini güçlendiren önemli projeler. Bu halkaya son dönemlerde eklenen bir diğer proje ise Akdeniz Boru Hattı. Medstream olarak adlandırılan proje Ceyhan üzerinden Akdeniz'i geçip İsrail'e ulaşacak. Hat sadece petrolü içermiyor; su, fiber optik, elektrik ve doğalgaz da projede önemli yere sahip. Dikkatle izlenen bu hat İsrail'in de önem verdiği ve üzerine çalıştığı bir proje. Öyle ki İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, sadece İsrail ve Türkiye değil bölgenin geleceği bakımından önemli bir proje olduğuna dikkat çekiyor. İsrail Altyapı Bakanı Ben Elizier SABAH'ın sorularını yanıtladı:

'YAKINDA SONUCA VARACAĞIZ'
* Medstream bölgenin geleceği bakımından çok büyük bir proje. İsrail hükümeti, projeyi nasıl görüyor?
Bence bu proje gerçekleşirse -ki öyle olacağına inanıyorum- sadece İsrail'in çıkarlarına hizmet etmekle kalmayacak, doğalgaz ve petrolün bölgeye ulaşması bakımından tüm dengeleri değiştirecek. Bu koridorun bir amacı, doğalgazı Türkiye'den getirmek. Diğer amacı ise ham petrolün ulaşımı. Her ikisi de İsrail'in Aşkelon kentine gelecek. Bu yolun kısalması ve maliyetin azaltılmasını sağlayacak. Ayrıca Hindistan, Tayland, Japonya ve Çin'e de büyük hizmetleri olacak. Şimdiden şunu müjdeleyebilirim ki fizibilite çalışmaları olumlu olacaktır. Yakında Sayın Bakan Hilmi Güler, Rusya ve Gazprom'la ilgili tüm konuları bir sonuca vardıracak. Sonra da hep birlikte işe koyulabiliriz.

İMZA SONRASI 3 YIL GEREKİYOR
* Proje şu anda ne aşamada?
Samimi olarak şunu söyleyebilirim ki; Türkler bu işi "yarın sabahtan" itibaren gerçeğe dönüştürebilir. Şu anda tek yapılması gereken tüm anlaşmaların imzalandığı günü beklemek. Petrol ile gaz alacağız. Ardından bu petrol Hindistan'a geçirilmeli. Bu nedenle de oradaki arzı belirlemelisiniz. Her şeyin tamamlanması halinde ortak tüm ülkeler hemen harekete geçebilirler. İmzanın ardından 3 yıl gerekiyor; 2.5 yılı planlama, 6 ayı da boru hatlarının döşenmesi için...

* Bu projenin ardından İsrail ve Türkiye bölgede çok daha önemli ve güçlü iki ülke haline gelecek. Sizce ikili ilişkilere etkisi neler olabilir?
Size çok açık olacağım. İsrail ile Türkiye arasında ilişkiler mükemmeldir. Önceden böyleydi; şimdi de böyle. Bu proje kesinlikle ilişkileri daha da sağlamlaştıracak. Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında arabulucu olduğu biliniyor. Bizim hemfikir olduğumuz konulardan biri de Türkiye'nin liderliğine; Başbakanına, Cumhurbaşkanına ve kabinesine olan tam güvenimiz. İsrail ve Türk hükümetleri arasında görüş ayrılığı hiç olmadığını söyleyebilirim. Bunun dışında biliyorsunuz dünyada bir ekonomik kriz mevcut. Eğer bugün biri bana gelir ve "krizle nasıl baş edebilirim" diye sorarsa onlara tek bir yanıtım olur: Yatırım... Özellikle de altyapıya yatırım yapın. Enerji ve sudan söz ediyorum. İşgücü ve alternatif üretin.