kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Şehirde, ahşaptan konut ve ofis yapacak

02.12.2008
Novawood, şimdiye kadar projelerde dış veya iç dekorasyon ürünü olarak kullanılan ahşaptan şehir merkezlerinde konut rezidans ve ofis projeleri yapmak için kolları sıvadı..
Balta girmemiş ormanlardan kesildikten sonra sıcak fırınlarda doğal yöntemlerle yapısal değişikliğe uğrayan ahşap şimdiye kadar kırsal kesimdeki evlerde kullanıldı. Ahşap deyince aklımıza hep Bolu dağındaki evler ya da Karadeniz gelirdi. Şimdi ise genellikle iç dekorasyonlarında kullanılan ahşaptan şehir merkezlerinde ofis, konut ve rezidans projeleri gündemde. Rusya'nın dağlık kesimleri ve Bolu Dağları'ndan kesilen ağaçlarla ahşap sektöründeki firmalardan Novawood, şimdi ahşabın sıcaklığını şehir hayatına taşımayı planlıyor. Üstelik hedef daha çok dekoratif bir malzeme olarak görülen ahşabın yapısal rolünü ön plana çıkararak yüksek binalar da yapmak. NovaWood Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Canpolat, artık şehrin içinde de ahşap yapılar yapmaya talip olduklarını söylüyor. Alman Binderholz şirketiyle yapılan ortaklıkla Novawood, dünyanın çeşitli yerlerinde ahşap evler yapıyor. Depreme dayanıklılık özelliği ön plana çıkarılan ahşabın sadece kırsal kesimde değil büyük şehirlerde de ideal bir malzeme olduğunun üzerinde duruluyor. Bu nedenle de Japonya'yı hedef olarak seçen şirket, Kobe'de 7.8 şiddetindeki depremin simulasyonunu 7 katlı bir ahşap yapıya uyguladı. Sonuş ise ahşabın depreme dayanıklı olduğu şeklinde çıktı.

100 m2 evi 50 bin euroya yapıyor
Geleneksel görüşte ahşabın yangına dayanıklı olmadığı görüşünün aksine Novawood, ahşabın yangına dayanıklı olduğu tezini savunuyor. Bunun için de yapılan testlerde içeride 1210 derece ısının olduğu bir ahşap yapıda bir saat sonra dışarıda hissedilen sıcaklık 9.5 derece oluyor. Novawood'un iki şekilde çalışıyor. Birincisi büyük inşaat ve mimarlık şirketlerine dekorasyon ve kullanım amaçlı ahşap temin etmek. İkincisi ise yeni başlanılacak olan ahşaptan konutlar üretme projesi. Bu proje İsviçre gibi ülkelerde hayata geçirildi. Canpolat, Türkiye'de de ahşaptan konut yapmak istediklerinin altını çiziyor. "Büyük projeleri betondan ahşaba çevirmeyi hedefliyoruz" diyor. Şimdilik müşterilere sahip oldukları araziler üzerinde ahşaptan hazır prefabrik benzeri 'ahşap tünel kalıp' denilen evler üç günde yapılıyor. Şirket ortalama 100 m2'lik bir ahşap evi 50 bin euro'ya yapıyor.

Konutta ahşap oranı artıyor

Konut projeleri
Folkart Narlıdere Projesi
Göktürk Arketip Konutları
Ağaoğlu My World
Ağaoğlu Eltes Güneşi
Kent Plus Ataşehir Konutları
Soyak Mavişehir
Soyak Olimpiakent

Otel ve eğlence projeleri
Çeşme 7800 Oteli - Çeşme
Cornelia Golf Resort Hotel - Antalya
Marriott Hotel - İstanbul
Galatasaray Suada - İstanbul
Lidya Hotel - Manisa Radisson
Hotel&Bükreş
Casa del Arte Butik Hotel - Bodrum
Haberin fotoğrafları