kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Özince: Yüksek faizle kuru ne kadar tutarız bilmiyorum

18.12.2008
İş Bankası Genel Müdür Özince, yatırımcıların kurdaki gelişmelere bakarak TL yatırımı azaltabileceklerini belirterek, "Bu durumda herhalde yüksek faize devam edeceğiz. Kuru öyle çok fazla bırakmayız" dedi..
İş Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, döviz mevduatında yüzde 10 civarında azalma nedeniyle döviz kaynak maliyetinin daha da arttığını söyledi. Ankara Sanayi Odası'nın "ASO Gündem Toplantısı''na konuk olan Özince, bankaların sağlamlığının lafta değil, sermaye bakımından bir sağlamlık olduğunu ifade etti. Özince, bankalara ya bancılara satış yoluyla ciddi sermaye konulduğunu hatırlatarak, "Yabancıya satılmayacak idiyse aradaki 69 milyar YTL'yi siz koyacaktınız. Bankalara gömecek miydiniz bu paraları. Çünkü bankaya konan sermaye geri gelmez. Öyle çok kâr ediyor görünür ama öz sermaye ve aktif kârlılığına bakarsanız hiçbiriniz yapmazsınız o işi'' dedi. Yerli ve yabancı yatırımcının kurdaki gelişmelere bakarak TL yatırımlarını azaltabileceğini belirten Özince, bu durumda ne yapabileceklerini sordu, kendi yanıtladı: "Herhalde yüksek faiz vermeye devam edeceğiz. Kuru öyle çok fazla bırakamayacağız. Ağır ağır. Ama ne kadar bunları yapabiliriz onu da bilmiyorum'' "Eski maliyetlerle finansman bulamayacağımız kesin'' diyen Özince, Türkiye'de bankaların dövize yüzde 6, 7, 8 civarında faiz vermeye başladığını kendilerinin de bunu aldığını anlattı. Özince, "Allahtan Türk Lirasında Merkez Bankası'na kızıyoruz ama hala orada 16 küsurdan fonluyor. Yoksa bizim vadeli mevduattaki faiz alışkanlığımızla fiyatlanacak olsa biz para kullananlar hapı yuttuk" dedi.

MERKEZ OLMASA HAPI YUTTUK
Özince, Merkez Bankası'nın munzam karşılıklarda yaptığı indirimle gelen 3 milyar doların banka ların ancak likiditesine yeteceğini ifade etti. Ersin Özince, sanayicilerin sorularını yanıtlarken, mevzuattan yakındı. "Size verdiğimiz döviz kredileri yüzünden başımız ne kadar büyük belaya girdi tahmin edemezsiniz'' diyen Özince, yabancı bankalarla reka bet ede bilmek için icat ettikleri Off Shore şubeler üzerinden kullandırılan krediler yüzünden maliye ile başlarının çok büyük dertte olduğunu anlattı.

BENZİN KALMADI, FREN YAPTIK
Özince, "Bu şartlarda hiçbir bankacının kredi vermemesi gerekiyor. Hiçbir tüccarın başında olmayan demoklesin kılıcı bizim başımızda var" diye konuştu. Özince, "Bankalar fırsatçılık yapar mı'' şeklindeki sorusunu, yine kendi yanıtladı: "Tabii yapar. Herkes fırsatçılık yapar. Şimdi bankalar fırsatçı dedi diye yarın şey olmasın. Herkes, her tüccar fırsatları değerlendirir. Bunda mutabık kalalım.'' Konut kredilerinde İş Bankası'nın frene bastığını da belirten Özince, '' Niye yaptı. Benzin yok da ondan yaptı fren. Bu bir ayıp da değil'' dedi.