kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"2B arazileri orada yaşayanlara satılmalı"

AA
Giriş Saati : 12.12.2008 11:20
Güncelleme : 12.12.2008 17:08
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''2B'den hiç para kazanmayı düşünmesinler''dedi.

Kurban Bayramı tatilini Antalya'da geçiren Baykal, evinden çıkışında kendisine gündeme ilişkin soru soran gazetecilere, yazılı açıklamasının dışında herhangi bir açıklama yapmayı düşünmediğini söyledi.

Baykal, bir gazetecinin, CHP'nin ''proletarya açılımı yapacağı'' şeklinde çıkan haberi hatırlatması üzerine de, ''Bir şeyler çıkarma gayretindesiniz. Yapay çabalara gerek yok'' karşılığını verdi.

Deniz Baykal daha sonra, CHP Antalya İl Gençlik Kolları Başkanı Can Deniz'in kullandığı araçla Aksu ilçesine geçti. Aksu Belediye Başkanlığı önünde partililerce karşılanan Baykal, burada halka seslendi.
Aksu'nun bir ayağının tarımda, bir ayağının sanayide olduğunu ifade eden Baykal, Aksu ile Antalya'nın da gelişeceğini söyledi.

2B SORUNU

Baykal, vatandaşların 2B'ye yönelik sorunlarını da dinledi. 2B konusunu programına ilk alan ve Türkiye çapında ortaya koyan partinin CHP olduğunu anlatan Baykal, bu konunun CHP'nin programında yer aldığına dikkati çekti.

Orman vasfını kaybeden arazilerin tarıma kazandırılmasını sağlamak üzere gerekenin yapılacağını ifade ettiklerini belirten Baykal, ''İnşallah CHP iktidarında, bu konu nasıl bir istismar konusu olmaktan çıkarılır onu göstereceğiz. Bunu bir siyasi tartışma konusu, istismar konusu yapmaktan çıkarıp, sorun nasıl çözülür ortaya koyacağız ve çözeceğiz'' diye konuştu.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu konuda tam bir kararlılık içindeyiz. Yeni programımızda da var. Bu bizim temel hedefimizdir. Bizim programımızdaki düzenlemeyi esas alarak AK Parti (Gelin bu işi halledelim) diye bir girişim başlattı. Bir anayasa düzenlemesi, biz de (Olur birlikte bakalım) dedik. Yapılan çalışma sonucunda şu ortaya çıktı ki AK Parti bugün mülkiyet konusu olamayan, orayı kuşaklar boyu kullanmış insan için dahi mülkiyet konusu olamayan o yerleri, herkes için mülkiyet konusu olur hale getirip sonra da satmak istiyor. Ortaya çıkan bu. Orayı kullanmakta olan, evini, ocağını kurmuş, tarlasını, serasını yapmış, kendisi, çocuğu orada doğmuş bir aileye intikal etmek değil de, orayı mülkiyet konusu haline getirip, alınır satılır bir mal haline getirip, sonra da mal sahibine değil, uygun gördüğüne... Devlet malı bu yani satılabilir. Hazine arazisi var, bu Hazine arazilerinin bir kısmı satılabiliyor ama bir kısmı satılamıyor. Hangisi o bu 2B olan."

Deniz Baykal, 2B arazilerinin orada yaşayan kişilere ait olduğunu, bu yerlerin devlet tarafından istediği kişiye satılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

2B arazilerinin orada yaşayan kişilere satılması için hükümetten garanti istediklerini vurgulayan Baykal, şöyle devam etti:

''Bunun garantisini koy gel, hemen destekleyelim. Bunun garantisini vermediler. Vermediler ve çıkaramadılar. Eğer mülkiyet konusu olacaksa niye devletin mülkiyeti olsun? Oradaki insanın mülkiyeti olsun. Oradaki insanın mülkiyeti olması için ödenmesi gereken bir para varsa, o yapsın onu. Kolaylığı göster, anlayış göster, taksite bağla. Birisi sahibi olacaksa o sahibi olsun.''

Baykal, bazı 2B arazilerinin çok kıymetli olduğunu, bu topraklarda sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da gözünün olduğunu anlattı.

Kaş, Demre ve Üçağız'daki 2B arazilerinin kıymetine dikkati çeken Baykal, ''Bu 2B lafı çıkınca hemen buralara yabancılar gelmeye başladı'' dedi.
Deniz Baykal şunları söyledi:

''2B'den hiç para kazanmayı düşünmesinler. Parayı başka yerden kazanın kardeşim. Buradaki hak sahiplerine burayı intikal ettirmeye yönelik bir düzenleme yap. Yatırıma açılsın, seracılığa açılsın. Daha verimli olsun. Bunun sağlayalım. Bizim tutumumuz budur. Bu konuda verilmiş önergelerimiz var. O önergeleri reddettiler. 2B konusunda kararlıyız. 2B konusunda en dürüst, en halka yarayışlı çözümü kararlılıkla uygulayacağız. CHP iktidara gelirse çiftçiyi ayağa kaldırmak için ciddi bir program uygulayacağız. Bu konuda ciddi bir hazırlığımız var.''

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI

Deniz Baykal, iktidara gelmeleri halinde milletvekili dokunulmazlığını kaldıracaklarını da bildirdi.

''Siyasetçilerin milletin ortak zenginliğine el uzatmalarına engel olacak çözüm bu'' diyen Baykal şunları kaydetti:

''Milletvekilinin imtiyazı olmaz. Milletvekilinin avantajı olmaz. Vatandaş ne noktadaysa o da öyle olacak. Savcı vatandaşa ne soruyu soruyorsa, milletvekiline de onu sorsun. Vatandaş hiçbir şey yapmıyor, milletvekili yapıyor, soru sorulmuyor. Yapan adama sorulmuyor, yapmayan adama soruluyor. Öyle bir şey olur mu? Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki gibi dokunulmazlık yok.''

BAYKAL MARKA SU

Konuşması sırasında ''Başbakan Baykal'' şeklinde sloganlar atıldı. Deniz Baykal, konuşma yaptığı yerde masada duran ''Baykal'' marka sudan da içti. Deniz Baykal, masaya ismini taşıyan sulardan konulmasıyla ilgili, ''Başkan bir espri yapmak istemiş galiba'' dedi. Baykal, kendisini su içerken fotoğraflayan fotomuhabirlerine de, ''Bana reklamını yaptırıyorsunuz'' diye seslendi. Aksu Belediye Başkanı Mehmet Cirit de, suyun tesadüfen Baykal marka seçildiğini belirterek, ''Su gibi uzun ömrünüz olsun'' dedi.