kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gerard Rancinan’ın ‘insan hakları’ ekseninde yorumladığı Delacroix tablosunda, kadın ve örtünme meselesi de öne çıkarılıyor.

'Özgürlük' yeniden Paris'ten yol gösterdi

Belkıs KILIÇKAYA PARİS
11.12.2008
Delacroix'nın Özgürlük Halka Yol Gösteriyor adlı klasik tablosu, insan haklarını savunmak için fotoğraf ile tekrar yorumlandı. Paris Match dergisinde yer alan fotoğrafa temel olan sanat eseri Türkiye'de iki yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı kitaplarından çıkarılmıştı..
Fransız fotoğraf sanatçısı GRancinan , 19. Yüzyıl Franız ressamı Eugene Delacroix'nin Fransız ihtilalinin sembollerinden birine dönüşen Özgürlük Halka Yol Gösteriyor tablosunu yeniden yorumlayıp, fotoğrafladı. Haftalık Paris Match dergisinin son sayısında yayımlanan ilginç fotoğrafta, eserde görünen kadının yüzü peçelendi, göğüsleri de büyük ölçüde örtüldü. Benzer çalışmaları ve çocuk masallarındaki kahramanları da yeniden yorumlaması ve fotoğraflamasıyla tanınan Rancinan, günümüzün önemli fotoğrafçılarından sayılıyor. Rancinan'ın ilham aldığı klasik sanat eseri, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İlköğretim Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi 7'nci sınıf ders kitabından 'göğüs kısmı çıplak bir kadının bulunması nedeniyle' kitaplardan çıkarılmak suretiyle sansürlenmişti. Söz konusu tablo kimi Müslüman ülkeler ve Japonya'da da polemik yaratmıştı. Fransız basınında gündemi belirleyen Paris Match dergisi, İnsan Hakları Bakanı Rama Yade'yle yaptığı röportajda bakana, "Türkiye'deki karar ifade özgürlüğünün gerilemesi manasına geliyor mu?" sorusunu da sordu. Bakan Yade, 18 aydır devam eden Bakanlık görevindeki icraatlarını anlattıktan sonra, Delacroix'nin özgürlüğü ifade etmek için bir kadını tesadüfen seçmediğini, çünkü kadınların krizdeki toplumlarda ilk kurbanlar olduğunun altını çizdi.
Haberin fotoğrafları