kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Koşullar, ‘tabutlu’ işçi eylemleriyle protesto ediliyor.

Üç kot işçisinden biri ölümcül hasta

Hazal ATEŞ ANKARA
11.12.2008
Bakanlık kot taşlama işçilerini mercek altına aldı. 85 akciğer radyografisinden yüzde 38.8'inde ölümcül silikoz bulgusu saptandı. Toplam 11 işyeri kapatıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Üç kot işçisinden biri ölümcül hasta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni bir Tuzla faciası yaşanmaması için kot taşlama (kumlama) fabrikalarına ve bu tür işyerlerine el koydu. Kot taşlama işleminde kullanılan silikoz nedeniyle akciğer kanserinden ölen işçi sayısının arttığı ortaya çıktı. Bakanlık, toplam 15 işyerinde 93 işçi üzerinde değerlendirme yaptı. 85 akciğer radyografisinden yüzde 38. 8'inde ölümcül silikoz bulgusu saptanınca bazı işyerinin kapısına mühür vuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, toplam 71 işyerinde denetim yapıldığını ve bunlardan 11'inin kapatıldığını da bildirdi. İş Kanunu'na muhalefet nedeniyle kapatılan ve para cezası verilen işyerlerinde çalışanların hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Bakan Çelik, bu işyerlerinde kansere yol açan silisinin etrafa yayılmasını engelleyecek önlemlerin alınmadığına, çalışanları koruyacak toz maskesi verilmediğini, çalışanların periyodik olarak akciğer filmlerinin çekilmediğini vurguladı. Tuzla'daki ölümleri Meclis'te ilk gündeme getirerek komisyon kurduran CHP'li Çetin Soysal'ın sorularını yanıtlayan Çelik, 2008'de merdiven altı işyerlerinin mercek altına alındığını ve buralara ham madde imal eden iki büyük fabrikanın kapatıldığını belirtti.

İSİMLERİ İSTEDİLER
Çelik, bu fabrikaların ürettikleri hammaddeleri, hangi merdiven altı işyerlerine verdiklerine ilişkin işyeri listelerinin alındığını ve buralarda da inceleme başlatıldığını belirtti. Çelik, Ankara ve İstanbul meslek hastalıkları hastaneleri ile yazışma yapılarak kot taşlama işi nedeniyle hastalanan işçilerin isimlerin, işyerlerinde çalışma sürelerinin, adreslerinin de İş Teftiş Kurulu'na bildirilmesini istediklerini söyledi.