kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Türkiye sarsıldı, Brezilya ve Rusya çöktü

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
10.12.2008
Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında küresel finansal krizin miladı sayılan 12 Eylül'den bu yana borsası % 48.3 ile en çok değer kaybeden 5., para birimi % 28.6 ile en çok değer yitiren 6. ülke oldu Krizden en olumsuz etkilenen ülkelerin başında Rusya ve Brezilya gibi hammadde ihracatçısı ülkeler geldi. Paraları ve hisseleri pula döndü..
Morgan Stanley Capital International (MSCI) endekslerine göre, küresel krizin fitilini ateşleyen Lehman Brothers'ın iflasından sonra en büyük düşüşler ham madde ihracatçısı ülke borsalarında görüldü. Rusya Borsası'nda kayıplar üç ay içinde yüzde 56'yı geçti. Rusya'yı Arjantin ve Macaristan bor saları izledi. Brezilya para birimi real, dolar karşısında üç ay içinde yüzde 37 geriledi. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında borsası en çok düşen beşinci ülke, para birimi dolar karşında en çok değer kaybeden altıncı ülke oldu.

EN AĞIR DARBEYİ RUSYA ALDI
Küresel finansal kriz en çok hammadde ihra catçısı ülkeleri vurdu. MSCI endekslerine göre Rus hisseleri, küresel finansal krizin miladı sayılan 12 Eylül'den bu yana yüzde 56.3, yılbaşından bu yana ise yüzde 74.8 düşüş yaşadı. Düşen petrol ve hammadde fiyatları nedeniyle Rusya, para birimi rublenin değerini korumakta zorlandı. Rusya, son 3 ay içinde yüzde 13 değer kaybeden rublenin değerini korumak için rezervlerinden 143 milyar doları harcarken, para biriminin dalga lan ma ban dı nı bir ay için de dört defa genişlet mek zorunda kaldı.

EN ÇOK RE AL KAY BET Tİ
Küresel finansal krizle birlikte metal ve hammadde fiyatları, bu ürünlerin en önemli ihracatçılarından olan Brezilya'nın finans piyasalarını altüst etti. Brezilya borsası 12 Eylül'den bu yana yüzde 54 düştü. Brezilya para birimi real, dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Real, sadece üç ay içinde yüz e 37 değer kaybetti.