kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupalı gözlemciler sokak sokak dolaştı

Gülcan DEMİRCİ - SABAH
09.12.2008
Animale Welfare Organization üyesi Hafner ile İstanbul Veterinerler Odası Başkanı Prof. Dr. Yeşildere'ye, mahalle arasında yapılan kesimi incelerken 8-10 kişilik bir grup saldırdı..
Kanlı kurban kesimi görüntüleri nedeniyle AB tarafından yapılan uyarılara rağmen bu yıl da yine bildik sahneler tekrarlandı. Otoban kenarlarında olmasa da sokak aralarında sağlıksız kesimler yapılırken, bunları inceleyen Avrupalı gözlemcilere de satırlarla saldırıldı. Kurban Bayramı'nın ilk gününde Fransa, Belçika ve İngiltere'de örgütlü olan uluslararası Hayvan Refahı Örgütü (Animal Wellfare Organization) üyesi Christine Hafner ile İstanbul Veterinerler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, zabıtaların eşliğinde kurban kesim ve satış yerlerinde inceleme yaptı. İlk olarak Kadıköy Kozyatağı'ndaki belediyeye ait kurban satış ve kesim yerini inceleyen Avrupalı heyet, yaptığı incelemeler sırasında not ve görüntü aldı.

HAYVANLAR ACI ÇEKİYOR
Prof. Dr. Yeşildere, önceki senelerde yaşanan olumsuz görüntülerin sürdüğünü belirterek, hayvanların sağlıksız kesimleri yüzünden hem kötü görüntüler olduğunu hem de büyük ekonomik kayıp yaşandığını anlattı. Prof. Dr. Yeşildere, denetim sonunda hazırlayacakları raporu, Avrupa Birliği Komisyonu'na göndereceklerini anlattı. Hafner ise bir kurban kesimi sırasında yaşadığı şoku "Hayvanı keserken birden yere düşürdüler. Hayvan ayağa kalkmaya çalıştı ama yerler kaygan olduğu için kalkamadı. Hayvan çok acı çekti. Kesim belki İslami şartlara uygundu ama sağlık şartlarına uygun değildi'' sözleriyle anlattı. Hayvanların barındırıldığı yerlerin çok kirli olduğunu vurgulayan Hafner, hayvanların kaldığı yerde kesim yapılmasını da çok ilginç bulduğunu belirtti. Avrupalı heyetin araçlarla dolaşarak sokak aralarında yaptığı incelemeler sırasında, mahalle arasında bir grup heyete satırlarla saldırdı. Kadıköy'de, Sahrayıcedid semtinde gezen ekip boş bir arazide yapılan kesimi incelerken saldırıya uğradı. Prof. Dr. Tahsin Yeşildere yaşananları şöyle anlattı:

ACI ACI GÜLDÜLER
"Avrupalı heyetle birlikte Kadıköy Sahrayıcedid bölgesindeydik. Mahalle arasında kesim yapılıyordu. Zabıtaya 'Neden kaçak yerde kesim yapıldığını' sorduk. Bu sırada tam Avrupalı heyet kameralarıyla tespit çalışması yapacakken, 8-10 kişilik bir grup satırlarla saldırdı. Arabalara kendimizi zor attık. Bu arada grup biz giderken arabayı tekmelemeye başladı. Avrupalı heyetteki bayan Hafner yaşadıkları üzerine hem korktu hem de 'acı acı' güldü. Bir süre sonra bir başka mahallede yanımıza polisler geldi. 'Kurban kesen vatandaşlar şikâyetçi. Kendilerini rahatsız etmişsiniz, para istemişsiniz' dedi. Polis bizi şikâyetçilerin bulunduğu yere götürmek istediğini söyledi. Avrupalı heyet bunun üzerine gülmeye başladı. Yapılan uygulamaya anlam veremedi." Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise şikâyet üzerine olay yerine gittiklerini belirterek, "Heyetin AB heyeti olduğunu anlayınca saldıran gruptan şikâyetçi olup olmadıklarını sorduk. 'Şikâyetçi değiliz' denince de gittik" açıklaması yaptı. Dini inanç gereği olarak kurban kesilmesine karşı çıkmayan AB kesimdeki hijyeni ve hayvanların çektiği acıyı önemsiyor. AB'nin önerisi şokla bayıltarak kurban kesilmesi. Diyanet şokla bayıltmaya olumlu bakıyor ancak bunda kararı kurbanı kesen kişiye bırakıyor.