kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

114 bin öğrencinin notu hayali

NERGİS DEMİRKAYA
07.12.2008
SBS'de öğrencilerini başarılı kılmak için "hormonlu not" veren öğretmenler ve okullar belirlendi..
Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu ve Fen liselerine girmek isteyen öğrencilerin yarıştığı Seviye Belirleme Sınavlarında (SBS) öğrencilerini başarılı göstermek için "hormonlu not" veren öğretmenler ve okulları belirledi. Yılsonu okul başarısının da değerlendirmeye alınması üzerine hayali not verilmesinden endişelenen velilerin başvurusuyla, ilköğretim müfettişleri, yönetici ve öğretmenlerden oluşturulan çalışma grupları SBS ile Yıl Sonu Başarı Puanlarını (YBP) karşılaştırdı. Normalde puanlar birbirine yakın olması gerekirken 6'ncı sınıflarda 9 bin, 7'nci sınıflarda ise 3 bin 500 öğrencinin SBS ile YBS notları arasında 30 ve üzerinde fark tespit edildi. Çalışmada iki puanı arasında 20-30 arasında fark olanlar da incelendi. Bu kapsamda 6'ncı sınıflarda 66 bin, 7'nci sınıflarda ise 36 bin öğrencinin notları arasında 20-30 fark bulundu.

YÜZDE 5 ŞİŞKİN
6 ve 7'nci sınıflarda SBS ile YBP puanları arasında 20 üzerinde fark olan öğrenci sayısı toplam 114 bin 500 oldu. Bu sayı 6 ve 7'nci sınıflar için yapılan ayrı sınavlara giren toplam 2 milyon öğrenci düşünüldüğünde, sınava giren öğrencilerin yüzde 5'inin notlarının şişirildiğini gösteriyor. İlk etapta 30 ve üzerinde fazla puan veren öğretmenler ve okullar uyarılacak. Uygulamayı sürekli ve ciddi boyutlarda yapanlar hakkında da ilgili mevzuat çerçevesinde işlem başlatılacak. Puanlar arasında 20- 30 fark olanlar da tespit edildi, ancak onlarla ilgili ayrıntılı inceleme ve uyarılar gelecek yıl yapılacak.

NOTLAR SAĞLIKLI
Yetkililer notları şişirilen öğrenci sayısının velilerin "çift karne verildiği, belli okullarda, özellikle küçük yerleşim yerlerindeki okullarda notların yüksek verildiği" yönündeki kaygıları çok haklı çıkarmadığını, sonuçların notların genel olarak sağlıklı verildiğini gösterdiğini savundu. Bakanlık notların daha sağlıklı verilmesini sağlayacak çalışmadan sonra Seviye Belirleme ile Yılsonu Başarı puanlarını sonuçlara eşit oranda yansıtmayı planlıyor. Bakanlık kamu görevi nedeniyle yurt dışında bulunanların çocuklarını da düşündü. Aileleriyle birlikte yurt dışında bulunan çocuklar bir veya iki SBS puanı ile yerleştirme için başvuru yapabilecek. Bu haktan 40'a yakın öğrencinin yararlanması bekleniyor.