kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tartışma sürüyor YSK direniyor

ANKARA UĞUR BECERİKLİ
07.12.2008
Hukukçular seçmen listeleri konusunda inisiyatifin nüfus müdürlüklerine geçmesini eleştirirken, YSK "İtiraz süresinin uzatılması" taleplerini reddetti..
Seçmen sayısının 6 milyon artmasıyla başlayan tartışmalar, ölülerin yazılması, ya da bazı yerlerde nüfusun neredeyse tamamının, bazı yerlerde neredeyse hiç kimsenin yazılmaması gibi aksaklıklarla alevlendi. Seçmen listesi yapma yetkisinin ilçe seçim kurullarından nüfus müdürlüklerine geçmesi, bu konuda denetimin zayıflatıldığı eleştirisine uğruyor. 22 Temmuz seçimlerine göre, seçmen sayısının 6 milyon artışla 48 milyon 265 bine yükselmesini TÜİK, vatandaşlık numarası ile 18 yaşını geçmiş herkesin seçmen olarak yazılmasına bağlıyor. YSK da TÜİK'in verileri doğrultusunda seçmen listelerinin hazırlandığını açıklamakla yetiniyor. Ancak asıl tartışma konusu, seçmen listesi yapma yetkisinin ilçe seçim kurullarından nüfus müdürlüklerine verilmesi. Bu konuda hukukçuların eleştirileri şöyle:

ANAYASAYA AYKIRI
* Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu
: Yürütmeye bağlı oluşturulan seçmen kütüğüyle yapılacak seçim meşru olmaz. YSK, Anayasa ile verilen yetki ve görevini yürütmeye devretmiştir. Seçmen kayıtlarını İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus Genel Müdürlüğü ve TÜİK'in düzenlemesi seçimin güvenilirliği açısından doğru değil. Anayasaya göre seçmen kütüğünü YSK'nın oluşturması gerekir. Yasa çıktığında anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edilmeliydi.

* Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi Onursal Başkanı Naci Ünver: Şu anda yargı denetiminin anlamı kalmadı. YSK sadece sonuçları ilan eden bir kuruma dönüştü. Hızlı bir yasal düzenleme yapılmalı. Yoksa seçim şimdiden şaibeli hale geldi. Bu durum bundan sonraki siyasal yaşamı da sıkıntıya sokar. İlçe seçim kurulları eski işlevine kavuşturulmalı, seçmen listeleri konusunda inisiyatif nüfus müdürlüklerinde olmamalı.