kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Komisyonda "dev sol" tartışması

(ANKA)
Giriş Saati : 04.12.2008 14:15
Güncelleme : 04.12.2008 19:19
Yeni Haber
İşkence ve kötü muamele sonucu yaşamını yitiren Engin Çeber'le ilgili alt komisyon raporu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda kabul edilirken, toplantıda DTP'li Akın Birdal ile MHP'li Mehmet Ekici arasında "Dev sol" tartışması yaşandı. Rapora muhalefet şerhi koyan Birdal, "işkencenin sistematik bir şekilde uygulandığını belirtirken Ekici, dev sol örgütünün güvenlik güçlerine karşı direnme kararı olduğunu, bunun da raporda yer alması gerektiğini söyledi.

Komisyon toplantısında 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan gazeteci Hüseyin Üzmez'in 16 Aralık'da yapılacak duruşmasına katılım da görüşüldü. Ancak aynı gün Meclis'te 2009 mali yılı bütçe görüşmelerinin başlayacak olması nedeniyle daha sonraki toplantıda ele alınması kararlaştırıldı. Komisyon Başkanı Zafer Üskül'ün 2009 yılında Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılacak olan "İfade Özgürlüğü ve Adil Yargılama" konulu toplantıya katılması kararlaştırıldı.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici arasında Engin Çeber raporu nedeniyle tartışma yaşandı. Komisyon toplantısında işkence ve kötü muamele nedeniyle yaşamını yitiren Çeber'le ilgili kurulan alt komisyonun raporu kabul edilirken DTP'li Birdal rapora muhalefet şerhi koydu. Edinilen bilgilere göre Birdal, raporda Çeber'in "darp sonucu öldüğüne" ilişkin tespite katılmadığını, işkencenin sistematik olarak uygulandığını, bunun da raporda yer alması gerektiğini söyledi.

Birdal 2007 yılında 66 kişinin işkence ve kötü muamele sonucu yaşamını yitirdiğini, 2008'in 11 ayında ise bu rakamın 88 olduğunu belirtirken MHP'li Ekici, Birdal'ın sözlerine karşı çıktı. Ekici, Çeber'in dev sol örgütü üyesi olduğunu, dev sol'un da güvenlik güçlerine direnme kararı bulunduğunu belirtirken bunun da raporda yer almasının objektiflik gereği olduğunu söyledi. Ekici, Engin Çeber olayının iki boyutu olduğunu, birincisinin eylem diğerinin de kötü muamele olduğunu kaydederek bu iki unsurun da raporda net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini kaydetti. Ekici "Sapla saman birbirinden ayrılmalı" dedi.

Komisyon Başkanı Zafer Üskül de MHP'li Ekici'ye destek vererek devletin kendini ve meşruiyetini koruma hakkı olduğunu söyledi.

ÜZMEZ KARARI BİR SONRAKİ TOPLANTIDA

Komisyon toplantısında 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel tacizden yargılanan Gazeteci Hüseyin Üzmez'in 16 Aralık'ta Bursa 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasına katılım da ele alındı. Aynı gün Meclis'te bütçe görüşmelerinin başlayacak olması nedeniyle bu konunun bir sonraki toplantıda ele alınması kararlaştırıldı.

ÜSKÜL DE ERMENİSTAN YOLCUSU

Toplantının bir başka gündem maddesi ise Avrupa Konseyi üyesi ülkeler ile Orta Asya ülkelerinin Ombudsmanlarını bir araya getirecek ve "İfade Özgürlüğü ve Adil Yargılama" konulu uluslar arası konferans oldu. 25-26 Mayıs 2009'da yapılacak konferansa Komisyon başkanı Zafer Üskül'ün katılması kararlaştırıldı. Toplantıda, konferansa katılım kararına MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici'nin karşı çıktığı bildirildi.