kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada boğaz üzerinde inşa edilecek üçüncü köprüyle ilgili yeni bir gelişme olmadığını söyledi.

İstanbullulara tüp geçit müjdesi

Gökhan ARTAN / SABAH
04.12.2008
Haydarpaşa-Sarayburnu arasına yapılacak 2. tüp geçit ihalesini Türk-Güney Kore ortaklığı kazandı. İki katlı yapılması planlanan tüp geçitin günlük kapasitesi 75 bin araç olarak öngörülüyor..
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın güneyine paralel ikinci tüp geçit projesi ile ilgili ihalenin sonuçlandığını ve ihaleyi Türk- Güney Kore ortaklığındaki bir firmanın kazandığını açıkladı. Haydarpaşa-Sarayburnu arasında 4 yıl 7 ayda yapılacak olan ve 1 milyar 75 milyon dolara mal olacak tüp geçitten sadece otomobil ve minibüs boyutundaki araçlar geçebilecek. Yıldırım, Azerbaycan'a gidişinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Marmararay Projesi'nin güneyine paralel olarak, Haydarpaşa- Sarayburnu arasında araçların geçişine uygun bir tüp geçit projesi ihalesinin yapıldığını ve ihalenin sonuçlandığını bildirdi.

BEŞ YILDA TAMAMLANACAK
İhaleye Türk-Fransız ve Türk-Kore ortaklığı 2 firmanın katıldığını belirten Yıldırım, "Bu ihale nihayet sonuçlandı. 30 Haziran'dan beri değerlendirme süreci devam ediyordu. Bugün (dün) itibarıyla da bunu ben onayladım. Şu anda karar verilen firma Türk-Kore ortaklığıdır. Bu proje yapişlet- devret modeli ile yapılacak. Dolayısıyla bir kamu kaynağı çıkmadan yapılacak bir proje. Türkiye'de bugüne kadar, tek bir proje olarak yapişlet- devret ile yapılacak en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Maliyeti 1 milyar 75 milyon dolar. Proje yaklaşık 4,5-5 yıl gibi bir sürede tamamlanacak, ondan sonra da işletmeye açılacak" dedi. Bakan Yıldırım, işlemlerin tamamlanmasından sonra projeye 2009 yılının ilk çeyreğinde başlanabileceğini kaydetti. Projenin tek tünel içinde 2 gidiş 2 geliş ve 2 katlı olacağını ifade eden Yıldırım, alttan gidiş, üstten geliş olarak planlanan tünel için günlük kapasitenin 75 bin araç olarak öngörüldüğünü kaydetti.