kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov

Hazar'da üç devlet tek millet

DUYGU GÜVENÇ
29.11.2008
Türk-Azeri-Türkmen liderler dün ilk defa Hazar'ın kıyısında üçlü zirvede bir araya geldi. Gül, "Tek millet, üç devletiz. Aramızda sınırlar olmayacak kadar gönüllerimiz bağlı" mesajını verdi..
Türk dünyası dün bir ilke ev sahipliği yaptı. Türkmenistan'ın serbest turizm bölgesi Avaza'da Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Hazar kıyısında bir araya gelerek ilk defa bir Türk zirvesi gerçekleştirdi. Rusya, Kazakistan ve Türkmen liderlerinin geçtiğimiz yıl yine Avaza'da gerçekleştirdiği zirvenin ardından, üç liderin buluşması ilişkilerde yeni dönemin de ilk adımını oluşturdu. Zirvenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov ve İlham Aliyev'in önceki gün Aşkabat'taki resmi buluşmalarıyla iki ülke arasındaki ilişkiler ivme kazanırken, bu süreç Hazar kıyısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılmasıyla yeni bir dönemi başlattı. İlk defa üç milletin liderleri gayri resmi ortamda bir araya geldi. Liderler bayraklar önünde yaptıkları kravatlı buluşmanın ardından öğle yemeğinde Berdimuhammedov'un Hazar Köşkü'nde kravatsız buluştu. Yuvarlak masa etrafında üç lider görüşmeye girerken, yanlarına sadece bir tercüman katıldı. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü İşan Amanlıyev de görüşmede hazır bulundu. Türkiye'de eğitim gören ve uzun yıllar Türk Büyükelçiliği'nde çalışan tercüman, Berdimuhammedov'un Hazar Köşkü'ndeki camlarla kaplı salonda bulundu. Liderler yemeğe giderken, kravatlarını çıkarttı ve böylece samimi bir sohbet de başladı. Liderlerin yemeğinde, Hazar'da siyah havyarın çıkarıldığı, Türkiye'de Mersin Balığı olarak bilinen meşhur Beluga balığının yanı sıra, üç lider Türk dünyasının ortak lezzetlerini de tattı.

ARAMIZDA SINIRLAR YOK
Yemekte Cumhurbaşkanı Gül, "Tek millet, üç devlet bir aradayız. Aramızda sınırlar olmayacak kadar gönüllerimiz bağlı" mesajı verdi. Gül, görüşmeler öncesinde basına yaptığı açıklamada da Aliyev ve Berdimuhammedov'un Aşkabat buluşması için, "Sizin resmi görüşme yapmanızı memnuniyetle izledik. Bizim üçlü zirvemiz de Türk milletini mutlu etmiştir" dedi. Berdimuhammedov, birlik ve dostluk mesajı verirken, kendisi için halkların önemini vurguladı. Aliyev de birliktelikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.