kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yarım kilocuk verin dizlerinize iyilik edin

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
21.11.2008
Vücudunuzun tüm yükünü taşıyan dizlerinizi rahat ettirmek için yarım kilo vererek işe başlayın. Arkası gelecektir... ..
Dizleriniz mi ağrıyor? Kendinize "Yarım kilo vereceğim" diye söz verin. Evet doğru okudunuz... Sadece yarım kilocuk bile dizleriniz için çok şey ifade eder. Hatta aşırı kilolu ya da obezseniz; yarım kilo bile bu çok önemli eklem için 2 kilo vermişsiniz gibi etki yaratır.

* Dizleriniz, vücudunuzdaki en güçlü eklemdir. Aralıksız olarak sizi yukarı kaldırır, aşağı indirirler ya da basket oynarken top sürmenizi sağlar. Ama aşınıp eskimeye de eğilimlidirler.

VÜCUDUN KURYELERİ
* Gördüğünüz gibi dizleriniz vücudunuzun kuryeleridir. Kemiklerinizi, kaslarınızı, iç organlarınızı ve diğer her şeyi 'paketin ağırlığını' önemsemeden, üstelik bir el arabasından da yardım almadan taşırlar.

* Nasıl bir kurye için bir kitabı taşımak, bir buzdolabını taşımaktan daha kolaysa, dizleriniz için de daha hafif bir yükü çekmek daha kolaydır.

* Bu eklemde fazla stres olduğu zaman; yıpranmayla birlikte keskin bir acı, şişkinlik ve sertlik hissedersiniz. Ayrıca çıtırdamaya başlarlar...

* Fazla kilo aldığınızda, yürüyüşünüz kilonuzu taşımak ve dengenizi sağlamak için değişir. BİZ doktorlar buna 'yanlış hizalama' adını veririz.

YIPRANIRLAR...
* Bu değişiklikler, zaten gerilmiş dizlerinize ekstra stres yükler. Yanlış hizalanmış dizler, aynı rot-balans ayarı yanlış yapılmış lastikler gibi çabuk yıpranır. Dizinizdeki yastıkçıklardaki hasar hızlanır.

* Bu yüzden yarım kilo bile verseniz, 'osteoarthritis'ten korunmak için dizlerinizin ihtiyacı olan molayı sağlamış olursunuz. Tabii ki aşırı kiloluysanız, yarım kilodan fazlasını vermek daha yararlı olacaktır.