kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Fikstür Puan Durumu Formula 1
 
24 Saat
24 Saat

6. Spor Şurası başladı

Giriş Saati : 26.11.2008 14:14
Güncelleme : 26.11.2008 19:46
Yeni Haber
6. Spor Şurası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu'nda düzenlenen, Spor Şurası 2008'e, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Valisi Kemal Önal, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı,Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, federasyon başkanları, kulüp yöneticileri ve üst düzey bürokratlar ile çok sayıda davetli katıldı.

ERDOĞAN 6. SPOR ŞURA'SININ AÇILIŞINDA KONUŞMA YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Sporla gençlerimizin enerjilerini kontrol altına almalarını sağlayamazsak, mutlaka başka bir takım alternatifler devreye girecektir'' dedi.

Erdoğan, Milli Eğitim Şura Salonu'nda bugün başlayan 6. Spor Şura'sının açılışında yaptığı konuşmada, sporun önemine değindi.

Cumhuriyetin 100. yılında olimpiyatlar için 2020 yılı için hazırlıkların yapıldığını ve bu organizasyonu almak istediklerini dile getirdi. Olimpiyat düzenlememiş ülkelerin bu oyunlarda iddialı hale gelemediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, hem fiziki alt yapısını hem de insan kaynaklarını en iyi şekilde organize ederek olimpiyatlarda iddia sahibi ülkeler arasında girmek istediklerini söyledi.

2020 yılında hem ev sahipliği yaparak hem de göğüs kabartan başarılar kazanarak olimpiyatlarda önde gelen ülkeler arasına girileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, ''Çocuklarımızın sadece zihinleri ve gönüllerinin değil, bedenlerinin erişimini de ihmal etmemeliyiz. Gençlerimizin, bilgisayar, internet, televizyon ve hatta cep telefonu gibi konulara gömülüp kalmamaları için sporu cazip bir alternatif hale getirmeliyiz'' dedi.

Çocukları okul öncesinden başlayarak, mutlaka bir spor dalına yönlendirmek gerektiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Sporla gençlerimizin enerjilerini kontrol altına almalarını sağlayamazsak, mutlaka başka bir takım alternatifler devreye girecektir.

Spor gençlerimize her ne kadar bireysel anlamda yetenekler kazandırıyorsa, ekip halinde çalışmayı, kurallara uymayı, birlik, dayanışma, işbirliği ve paylaşma ilkelerini benimseterek toplumda prestijli bir yer edinmelerine de katkı sağlıyor.

Gençler bu yolla başarı için sabır, özveri ve disiplin içinde çalışmanın gerekliliğini öğreniyorlar. Esasen sporla öne çıkmış ülkelerde elde edilen başarıların taşıyıcısının, dikkat edilirse gerçekten öğrenimde ilk öğretimden tutunuz, okul takımları ve kulüpleri olduğu görülüyor.
Ülkemizde okul takım ve kulüplerinin arzu ettiğimiz düzeyde öne çıkamadığını görüyoruz.

Burada çok ciddi bir açığımız var. Spor yatırımlarında okullarımıza öncelik vererek bu eksiği gidermek gayretindeyiz. 2003 yılından itibaren mevcut bin 960 spor salonuna, 592 ilave yaparak sayıyı 2 bin 552'ye çıkardık.

22 ilde açılan spor liseleri ile bu alanda eğitim veren üniversitelerimize nitelikli insan kaynağı sağlıyoruz.''

BURS SİSTEMİ

Sporda bazı dalların okul öncesi eğitim sürecinde başladığını anlatan Başbakan Erdoğan, buna jimnastiği örnek verdi.

Bugüne kadar bunların Türkiye'de yok denecek düzeyde olduğunu ve süreci başlatmak gerektiğini belirten Erdoğan, öğretmenlerin de buna destek vermesinin çok çok önemli olduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''Antrenmana giden bir çocuğa, öğretmenin kalkıp da 'seni bıraktım' demesi, onun sporda ne gibi gelişme içinde olabileceğini tasavvur edin. Ona bazı teşvikler sağlaması lazım ki daha verimli hale getirebilelim böyle kabiliyetleri'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da çalışmalarının hızla sürdüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, çocukların spor dallarındaki potansiyellerinin bilinçli çalışmalarla ortaya çıkarılmasının şart olduğunu ifade etti.

Üniversitelerin de bireysel spor yapan gençlerin yanında kolektif spor dallarını da teşvik etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, geçmişte bazı üniversitelerin kolektif spor dallarında yarışmalara katıldığını anımsattı.

Erdoğan, üniversitelerin öğrencilere burs sistemini yerleştirerek bu alanda söz sahibi olması gerektiğini dile getirdi.

Diğer taraftan, ''spor disiplini ve ahlakı ile yetişen çocukların, diğer alanlarda da arzu edilen formasyonları kazanacaklarının da açık olduğunu'' kaydeden Erdoğan, çocukları okul döneminde sporla buluşturmaya önem vermelerinin bir diğer sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Eskiden okulların bodrum katlarında spor yaptıklarını anlatan Erdoğan, artık uygun olan okulların bahçelerine de spor salonları yaptıklarını bildirdi.

2020 OLİMPİYATLARININ TÜRKİYE'DE YAPILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçiş sürecinin tüm sıkıntılarını ve risklerini göze alarak özerklik uygulamasını sürdürme kararlılığındayız. Buna paralel olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüzü de yeniden yapılandırmayı planlıyoruz'' dedi.

Erdoğan, 2020 olimpiyatlarının Türkiye'de yapılması için çalışacaklarını da bildirdi.

Erdoğan, Milli Eğitim Şura Salonu'nda bugün başlayan 6. Spor Şura'sının açılışında yaptığı konuşmada, spora yaptıkları katkılardan dolayı yerel yöneticilere teşekkür etti.

Sporu devletin değil, bu işi yapanların yönetiminde bir alan haline getirmek istediklerini bildiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Bunun için federasyonların özerkliğine büyük önem verdik. Geçiş sürecinin tüm sıkıntılarını ve risklerini göze alarak özerklik uygulamasını sürdürme kararlılığındayız. Buna paralel olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüzü de yeniden yapılandırmayı planlıyoruz.
Nüfusu 10 binin üzerinde olan bütün yerleşim birimlerini spor salonlarına kavuşturmak için bir yatırım atağını başlattık. Sadece 2008 yılında programa aldığımız proje sayısı 99'dur.

Yeni yatırımlar yanında mevcut tesisleri daha etkin kullanabilmek için kimi yerde belediyeleri kimi yerde özel idareleri devreye sokuyoruz.
Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık yapan maddelerin kullanımının yaygınlaşmasının önüne geçmenin de en etkili yollarından birinin spor olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca obezite başta olmak üzere çağımızda insanlığı tehdit eden pek çok önemli sağlık sorununun önlenebilmesinin yolu da spordan geçiyor. Dolayısıyla spor, eğitimle sağlıkla kültürle ve diğer pek çok alanla yolu kesişen bir konu. Böylesine önemli bir konuyu bütün boyutlarıyla değerlendirmek, sürdürülebilir bir politika oluşturmak bakımından hayati bir öneme sahip bir şurayı gerçekleştiriyoruz.

Türkiye artık kendisini olayların akışına bırakma lüksüne sahip dünün Türkiye'si değildir. Bugünün Türkiye'sinde, kendine her alanda klasik kalkınma programlarının ötesinde, ilk menzilini Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 olarak belirlediğimiz daha büyük hedefler koyan bir ülke haline dönüştük. Artık 2023 de yakın bir tarih haline gelmeye başladığı için hedeflerimizin menzilini çeyrek yüzyıllık, yarım yüzyıllık periyotlara yükseltiyoruz.''

ÖNERİLERDEN YARARLANACAĞIZ

Bugün doğan çocuğun, şurada alınacak kararın meyvesini tam olarak üniversiteyi bitirdikten sonra görebileceğini kaydeden Erdoğan, bu nedenle ölçünün önümüzdeki birkaç yıl değil, en az çeyrek yüzyıl olması gerektiğini vurguladı.

Geçmişte bu hassasiyetle bakılmadığı için günümüzdeki sıkıntıların yaşandığını belirten Erdoğan, her alanda mücadele verilen sorunların temelinde, zamanında uzun vadeli vizyonlarla hareket edilmemesinin yattığını söyledi. Erdoğan, ''İşte biz, kısır yönetim, kısır üretim, kısır planlama dönemini sona erdirmenin gayreti içerisindeyiz.'' dedi.

Şuraya katılan uzmanların ufuk teşkil edebilecek tavsiyelerini çok önemsediklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, katılımcıların önerilerinden yararlanacaklarını ifade etti.

Erdoğan, ''Beklentim, Türkiye için işte böylesine derinlikli spor politikaları oluşturulmasına katkı sağlayacak politikalar ortaya konulmasıdır. 2020'de olimpiyatı alma hedefimiz var. Bunu ne yapıp yapıp sağlamanın gayreti içerisinde olacağız'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, Türk sporuna bugüne kadar katkı sağlayan tüm hükümetlere, bakanlara, bürokratlara, teknokratlara, valilere ve belediye başkanlarına teşekkür etti.

BAŞESGİOĞLU: SPOR SALONU OLMAYAN İLÇELERİMİZ TARİHE KARIŞACAKTIR


Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, 6. Spor Şurası'nda Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir yönetim modeline cevap bulmak istediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda gerçekleştirilen Spor Şurası 2008'de konuşan Bakan Başesgioğlu, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek, ''Türk sporunun en büyük destek tablosunu bir kez daha gösterdik. En önemli konu Türk sporunun yeniden yapılanması meselesidir. Buna biz cevap bulacağız. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü elbisesi, bu devasa organizasyonu yönetmeye yetmiyor. Şura sonunda Türkiye'nin gerçeklerine uygun yönetim modeline bir cevap bulmamız gerekli. Bunun adı bu şurada konacaktır'' diye konuştu.

Tesisleşmede güzel çalışmalar yapıldığına ve bu konuda önemli adımlar atıldığına dikkati çeken Murat Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Milli Eğitim Bakanlığı ile konuştuk. 'Yetenekli çocuklarımızın tahsil hayatlarını nasıl devam ettirebiliriz' sorusunun cevabını bulmaya çalışacağız. Bu konu Türk sporunun ve gençliğinin önemli bir problemidir. Spor salonu olmayan ilçelerimiz tarihe karışacaktır. Türk sporunun en önemli ikilemi eğitim ve sporun birarada yürütülememesidir. Spor bir yaşam biçimidir. Sporu eğitim sisteminin temeline koymalıyız.''

SPORA MADDİ KAYNAK

Devlet Bakanı Başesgioğlu, Spor-Toto teşkilatı olarak Türk sporuna önemli miktarda maddi kaynak aktardıklarını vurgulayarak, ''Spor ekonomisini dikkate alarak kulüplerimize bu konuda yardımcı olmalıyız. Kriz başta profesyonel kulüplerimiz olmak üzere sporun içindeki tüm kesimleri etkilemiştir. Bizler sporcu ve kulüplerin vergi oranlarını düşürdük. Kulüplerin vergi borçlarını 10 yıla yaydık'' dedi.

2020 OLİMPİYAT OYUNLARI ADAYLIĞI

Türkiye'nin bugüne kadar bir çok büyük organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bakan Başesgioğlu, ''Bütün bunlar 2020 Olimpiyat Oyunları'na götürecek göstergelerdir. Bu oyunlara İstanbul'un ev sahipliği yapması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz'' dedi.
Bakan Murat Başesgioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Şuralarda 'konuşulur konuşulur, kenara atılır' ezberinin bozulduğu bir şura yapmak istiyoruz. Bu söylemi değiştirmek istiyoruz. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası bize çok şeyler öğretti. Başarının tadını birlikte çıkarabileceğimizi gösterdi. Bu topraklardan çok şampiyonlar çıkacak. Spordan gelmiş bir başbakanımız var. Parlamentoda konu spor olunca oy birliği ile kararlar alınıyor. Şuranın başarılı ve verimli olmasını diliyorum.''
Öte yandan, şuraya katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, şuraya birer mesaj göndererek, çalışmaların verimli geçmesi dileğinde bulundular.

Şura, 28 Kasım Cuma günü sona erecek.
Puan Durumu
  Takım  O   G   B   M    A     Y     P  
1 Trabzon 12 8 3 1 18 9 27
2 Beşiktaş 12 7 4 1 22 9 25
3 Ankaraspor 12 7 2 3 18 9 23
Tümünü göster...
4 Sivas 12 6 4 2 18 10 22
5 Galatasaray 12 6 3 3 25 15 21
6 Fenerbahçe 12 6 2 4 24 16 20
7 Kayseri 12 5 4 3 11 6 19
8 Gaziantep 12 5 3 4 16 16 18
9 Bursa 12 5 2 5 18 20 17
10 Konya 12 4 3 5 14 18 15
11 İ.B.B. Spor 12 4 3 5 12 16 15
12 Denizli 12 4 2 6 18 23 14
13 Eskişehir 12 3 4 5 14 19 13
14 Ankaragücü 12 2 5 5 12 18 11
15 Antalya 12 2 4 6 14 20 10
16 G.Birliği 12 2 4 6 13 20 10
17 Hacettepe 12 2 3 7 7 15 9
18 Kocaeli 12 1 3 8 13 28 6
Haftanın Maçları
12. Hafta
 Gaziantep 2  
  G.Birliği 0  
 Antalya 0  
  Kocaeli 0  
 Ankaragücü 0  
  Fenerbahçe 0  
 Ankaraspor 0  
  Galatasaray 0  
 Denizli 4  
  Bursa 3  
 İ.B.B. Spor 1  
  Hacettepe 0  
 Konya 0  
  Kayseri 0  
 Trabzon 0  
  Sivas 0  
 Beşiktaş 2  
  Eskişehir 0  
Haftanın Maçları
13. Hafta
 Kayseri Trabzon Cuma 20:00  
 Sivas Gaziantep Cumartesi 14:00  
 Ankaraspor Ankaragücü Cumartesi 14:00  
 Eskişehir Denizli Cumartesi 14:00  
 Fenerbahçe Beşiktaş Cumartesi 19:00  
 G.Birliği İ.B.B. Spor Pazar 14:00  
 Bursa Antalya Pazar 14:00  
 Kocaeli Konya Pazar 14:00  
 Galatasaray Hacettepe Pazar 19:00