kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İmralı için çalışmalar sürüyor

CHA
Giriş Saati : 25.11.2008 19:09
Güncelleme : 25.11.2008 23:09
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörist başının kaldığı İmralı adasında çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Oraya gitmesi gereken mahkumlar olursa tabii ki onları oraya göndereceğiz." dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini destekleyenlerin oranının yüzde 60 olduğunu, kendilerinin müzakereleri kararlı bir şekilde yürüttüklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez binada Norveç Veliaht Prensi Haakon ile birlikte basın açıklaması yaptı. Heyetler arası 1.5 saat görüşmenin sonrasında Erdoğan ve Hakoon basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Başbakan Erdoğan, görüşmelerinde ikili ilişkileri geniş anlamda ele alma fırsatı bulduklarını belirterek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha ileri noktalara nasıl taşıyacakları konusunu görüştüklerini belirtti. Erdoğan, Norveç'in petrol üretiminde dünyanın en büyük 5. ve doğal üretiminde ikinci ülkesi olduğunu, hidroenerji ve yenelinebilir analanda da önemli deneyimleri mevcut olduğunu vurguladı.

Ülkeler arasında enerji işbirliği için için önemli bir potansiyel de mevcut olduğunu kaydeden Erdoğan, görüşmelerde bölgesel ve uluslar arası sorunlar üzerinde durduklarını, iki ülkenin uluslarası ve bölgesel sorunlara bakışı büyük ölçüde benzediğini kaydetti.

"TÜRKİYE'YE BİR DEFA DAHA GELMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUM"

Kendisini güzel bir şekilde karşılamalarından dolayı Erdoğan'a teşekkür eden Norveç Veliaht Prensi Haakon, iki ülke arasında uzun süredir devam eden ikili ilişkilerin bulunduğunu belirtti. İki ülke arasındaki ilişkileri daha iyi duruma getirmek için bazı alanlara odaklanacaklarını vurgulayan Haakon, "Bu süre zarfında çeşitli alanlara odaklanacağız. Norveç enerji üretimi ve ihracatıyla bilinen bir ülke. Hem petrol hem de yenilenebilir enerji ve hidro enerji konuları Norveç'i çok yakından ilgilendiren, iddialı olduğu konular." diye konuştu.

Türkiye'ye bir defa daha gelmek için sabırsızlandığına işaret eden Haakon, "Türk halkıyla bir kez daha kucaklaşmak için sabırsızlanıyorum. Her yıl 200 bin turist geliyor. Demek ki Norveç halkı Türkiye'yi seviyor. Türkiye'ye ben ilk kez geldim. Önümüzdeki yıllarda ikinci kez gelecek olursam, Türkiye'yi daha yakından görme fırsatı bulacağım." dedi.

Haakon, ülke olarak denizcilik sektöründe iyi durumda olan bir ülke olduğuna işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti: "Denizcilik ve liman işletmesi bakımından dünyaca ünlü bir ülke. Vikingler'den bu yana Anadolu topraklarıyla ilgimiz yok. 11'inci yüzyılda 60 gemiyle İstanbul'u Norveçli bir kaptan ziyaret etmiş ve çok iyi karşılanmıştı. Armatör şirketlerin Türk muhataplarıyla kurduğu ilişkiler tersanecilik ve denizcilik sektörünü daha da ileri götürmeyi amaçlıyor. İstanbul'u da görmeyi dört gözle bekliyorum. Ayasofya'yı ve Sultanahmet camiini görme fırsatı bulacağız. Boğaziçi'nde güzel bir tekne gezintisi yapacağız. Bunu da sabırsızlıkla bekliyorum."

"HALKIN 60'I AB ÜYELİĞİNİ İSTİYOR"

Bir Norveçli gazetecinin iki ülkenin AB üyesi olmadığını belirterek, "Ne tür konularda işbirliği yapabilirsiniz?" sorusuna Erdoğan, şöyle cevap verdi: "Bunu veliaht prensle de görüştük. Norveç AB üyesi olmuştu ama halkı AB üyeliğini kabul etmedi. Norveç'in durumu böylece kaldı. Türkiye ise henüz üyelik müzakerelerini yürüten bir ülke. Bu müzakereleri başarabilir de müzakerelerden sonra refarandum safhasına gelirsek halkımıza gideceğiz. Öyle zannediyorum ki halkımız onaylayacaktır. Ama bunu söylemek için zaman erken. Türkiye'de AB üyeliğine yüzde 60'a yakın evet diyen var. Tam üyelik için de müzakerelerimizi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Hükümetin 4 bini aşkın elemanı çalışıyor. Devlet bu konuda kararlılığını sürdürüyor. Avrupalı dostlarımızla bu müzakerelereleri adil bir şekilde sürdürsün ve niteceye ulaşalım istiyoruz. Yeni açılacak iki fasılla birlikte 10 faslın açılışı yapılmış olacak. Bunun dışında henüz 25 fasıl görüşülmeye devam edilecek. Biz kararlıyız yola devam edeceğiz. "

"Türkiye'de hidroenerji açısından nasıl bir potansiyel görüyorsunuz. Ne tür işbirliği yapılabilir?" yönündeki soruyu ise Erdoğan, şu şekilde cevapladı: "Bu alana bugüne kadar ciddi manada girilmemiş. Son 6 senede sularımızı değerlendirmenin gayreti içindeyiz. Bizler de küçük hidroelektrik santraller yapabileceğimiz imkanlar var bunun yanında az da olsa çok büyük oranda yapabileceğimiz barajlar ve aradan elde edeceğiz. Yatırımın pahalı işletmesinin ucuz olduğu bir alan. Elektrik enerjisinde bu alanı tercih ediyoruz. Norveç teknoloji olarak başarılı. Teknolojilerinden istifade etmek isteriz. Yatırmcı, girişimcilerimiz buna açak. Termik santraller noktasında devam ediyor. Rüzgar, güneş, yenilenebilir enerjinin örnekleri olarak hızla yatırımlar devam ediyor. Nükleer enerjiyle ilgili ilk ihaleyi yaptık, ikinci ihalenin hazırlığı içindeyiz. Doğalgaz çevrim santralleri elektrik enerjisinin yüzde 2'sini buradan elde ediyoruz. Maliyeti yüksek bir alan. Sanayi ve teknolojideki gelişmeler bu alandaki yatırımlarımızı da gerekli kılmakta."

TÜRK İŞÇİLERİ BAŞARILI

Velihat Prensi Haakon, Türkiye'den işçi talebi olup olmadığı yönündeki bir soruya ise şöyle cevapladı: "Türkiye'de faaliyet göstermekte olan bazı Norveçli şirketler var. Özellikle denizcilik sektöründe. Bunlar çok kalifiye Türk mühendis ve işçilerini çalıştırmaya devam ediyorlar. Benim heyetimde bu şirketin temsilcileri var. Türkiye istihdam açısından önemli bir ülke. Bize çok önemli fırsatlar sunuyor. Türk çalışanlarımız çok yüksek becerilere sahip. Avrupa'nın çok farklı bölgelerinde olsak bile istihdam ve Norveçli Türk şirketlerin çalıştırdıkları işçiler çok önemli fırsatlar sunuyor."

"GİTMESİ GEREKEN MAHKUMLAR OLURSA TABİİ Kİ GÖNDERECEĞİZ"

"Ekonomik paketin içeriğinde ne var?" şeklindeki bir soruya Erdoğan, "Ekonomik paketi açıkladığımızda zaten duyacaksınız. Cevap vermeye gerek" diye cevap verdi. "Efendim önümüzdeki haftaya mı kaldı?" yönündeki ikinci bir soruya ise "Daha salı" şeklinde cevapladı.

"Adalet bakanımız daha önce açıklamıştı. İmralı'daki terör örgütünün başının yanına bir kaç daha mahkumun daha nakledilmesiyle ilgili bir kararlılık var mı? Başka mahkum nakli düşünülüyor mu?" yönündeki soruya ise Erdoğan, "Arkadaşlar orada hazırlıklarımız sürüyor. Oraya gitmesi gereken mahkumlar olursa tabi ki onları oraya göndereceğiz. Şu anda orada hazırlıklar devam ediyor." şeklinde cevapladı.