kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Medvedev Bush'u balık tutmaya çağırdı!

Giriş Saati : 23.11.2008 11:19
Güncelleme : 23.11.2008 19:29
Yeni Haber
Peru'da yapılan APEC zirvesine katılan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD Başkanı George W. Bush'la bir araya geldi.

Görüşmede Gürcistan Savaşı, NATO'nun genişlemesi ve Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri nedeni ile gergin olan iki ülke ilişkileri ele alındı. Bush görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Rusya eski lideri Vladimir Putin'le ve şimdi de Medvedev'le birçok kez görüştüm. Anlaştığımız konular da var, anlaşamadığımız sorunlar da. Zorluğa rağmen ilişkileri belirli bir koordinasyon içinde tutmaya çalıştık." dedi.

Bush'un elini sıkan Medvedev iki ülke arasında iletişimin açık olmasının önemine dikkat çekerek, "Genel olarak birçok konuda farklı bakış açıları olmasına rağmen, birlikte çalışmak zorundayız." ifadesi kullandı. Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Bush'u emekli olduktan sonra Rusya'da balık tutmaya davet ettiği kaydediliyor. Bush ailesi daha önce Rusya Başbakanı Vladimir Putin'i özel çiftliklerinde ağırlayarak birlikte balık tutmuşlardı. Kremlin yeni başkan Beyaz Saray'a oturmadan önce ikili ilişkilere doğrudan etki edecek kararlar konusunda temkinli davranıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, liderlerin iki ülke arasında farklılıklara rağmen bir kısım konularda işbirliğinin devam etmesinden yana olduklarını söyledi. Lavrov, "Başkan Bush iki önemli gücün bir kısım farklılıklara rağmen sonu gelmeyen kısır tartışmalardan uzak durması gerektiği tavsiyesinde bulundu." dedi. Lavrov, kendisinin de ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la bir araya geldiğini, Somali'de korsanlarla mücadelede işbirliği içinde olmayı kararlaştırdıklarını söyledi. Annapolis'te başlatılan Ortadoğu barışı ile ilgili sürecin devam etmesi gerektiğini kaydeden Lavrov, Ortadoğu Dörtlüsü'nün de yılsonundan önce Moskova'da toplanabileceğini açıkladı.

APEC zirvesinde liderler, Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu'nun yatırımlar ve ticaret konusunda yeni kotalarının belirlenmesi ve iki kurumun yeniden yapılandırılması gerektiğine karar verdi. Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha oturumları çerçevesinde mal ve hizmetlerin dolaşımında sınırlamaların kaldırılmasının desteklendiği belirtildi. Dünya ekonomisinin yüzde 60'ını elinde bulunduran 21 üyeli APEC ülkeleri ABD ve Rusya gibi ülkelerin birlikte hareket ederek yeni bir ekonomik sistemin kurulmasını istedi.

Liderlerin sıcak görüşmelerine rağmen iki ülke arasında sorunlar devam ediyor. ABD savaş gemileri yeniden Gürcistan'ın Batum limanına demir atarken Rus nükleer savaş gemileri de ABD'nin hemen yanı başında Venezüella sahillerinde ortak askeri tatbikata başlıyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de bir hafta boyunca ABD'nin arka bahçesinde temaslara bulunacak.