kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Yeni dalga 'diktatörler'

22.11.2008
Washington merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Freedom House insan hakları ve bireysel özgürlüklerin baskı altında tutulduğunu belirttiği 12 ülkeyi "sivil topluma tehdit" olarak gösterdi. Rus lider Putin ağır bir dille eleştirildi..
Bağımsız düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi) hazırladığı özel bir raporda yasalarında belirli haklar olmasına rağmen son 10 yılda liderlerinin insan hakları, ifade ve temsil özgürlüğü konularındaki baskıcı uygulamalarına maruz kalan 12 ülkeyi listeledi. Yönetimlerini "sivil toplumu tehdit eden yeni dalga otoriterler" olarak gösterdi. İşte raporda adı geçen 12 ülkedeki uygulamalara yapılan eleştiriler:

PUTİN SİSTEMATİK BASKICI

* Rusya:
Hükümet devlet politikalarını savunan örgütlere destek olurken muhalif 2300 sivil toplum kuruluşunu son iki yıl içinde kapattı. Rus lider Putin 8 yıllık yönetiminde sistematik olarak vatandaşlarının tüm demokratik haklarını elinden aldı. Muhalif tüm protestolar tutuklamalar ve gözaltılarla engellendi.

* İran: Cumhurbaşkanı Ahmedinecad sivil toplum kuruluşlarını 'Batı'nın fenomeni ve ulusal güvenliğe tehdit' olarak tanımlıyor. İnsan hakları ve demokrasi savunuculuğu amacıyla kurulmak istenen her kurum "ABD'nin eli mi var" şüphesiyle kapatılıyor. Kadınlara baskı had safhada. Sendika hakkı yok.

* Venezüella: Güney Amerika'nın ABD karşıtı lideri Hugo Chavez ülkesindeki devletleştirme politikasıyla tüm özgürlükleri yok ediyor. Chavez medyayı da kendi hegomonyasında tutmaya çalışıyor.

* Cezayir: Devletin sık sık olağanüstü hal ilanlarıyla kesintiye uğrayan demokrasi yalnızca hükümet yanlısı kurumlarda işliyor. Kadına şiddet konulu konferanslar bile 'tehlikeli' diye iptal ediliyor.

* Çin: Devlet Başkanı Hu Jintao internet dahil muhalefetin her türlü aracına sansür koyuyor. Ülkede yalnızca hükümet tarafından desteklenen sivil toplum kuruluşlarının faaliyetine izin veriliyor. Sendikal haklar ise hemen hemen yok gibi.

* Mısır: İsrail-Arap savaşından beri devlet eliyle işkenceyi cezasız bırakan kurallar hala yürürlülükte.

* Kazakistan: Nursultan Nazarbayev ülkeyi tek adam olarak yönetiyor. Muhalifler şüpheli kazalarda ölüyor. Basın ise tamamen hükümetin kontrolünde..

* Özbekistan: Ülke kuruluşundan beri İslam Kerimov'un demir yumruğuyla yönetiliyor. Hiçbir seçim uluslararası standartlarda yapılamadı. Yabancı kaynaklı düşünce kuruluşlarına izin verilmiyor. Zimbabve, Malezya, Pakistan ve Kolombiya yönetimleri de baskıcı uygulamalarla listede yer alıyor.