kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çocuklarda hipertansiyona dikkat

Giriş Saati : 22.11.2008 10:43
Güncelleme : 22.11.2008 23:43
Yeni Haber
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Nefrolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, çocukluk döneminde hipertansiyonun saptanması ve tedavisinin, erişkin dönemdeki damar sertliği, kalp ve beyin damar hastalıklarının görülmesini azaltacağını söyledi.

Prof. Dr. Sönmez, son yıllarda çocuklarda özellikle şişmanlık, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkanlıklarındaki artış nedeniyle ergenlik döneminde hipertansiyon görülme sıklığının arttığını belirtti. Bilgisayarın başından kalkmayan çocukların abur cubur yeme alışkanlıklarından mutlaka kurtarılması gerektiğine dikkati çeken Sönmez, çocuklarda hipertansiyonun fark edilmemesi durumunda kalp, böbrek, gözler ve beyne kalıcı zararlar verebileceğini vurguladı.

Sönmez, ''Hipertansiyonun erken saptanmasıyla hem genelde altta yatan hastalığın erken tanısı hem de hipertansiyonun hedef organlara zarar vermeden ortaya çıkarılması mümkün olacaktır. Günümüzde çocukluk döneminde hipertansiyonun saptanması ve tedavisi, erişkin dönemdeki damar sertliği, kalp ve beyin damar hastalıklarının görülmesini azaltacaktır'' diye konuştu.

Çocuklarda kan basıncının fiziki muayenenin parçası olarak kabul edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmez, sağlıklı çocuklarda da yılda en az bir kez kan basıncının ölçülmesi gerektiğini, erişkinden farklı olarak çocuklarda ölçülen kan basıncının çocuğun cins, yaş ve boyuna göre belirlenmiş normal değerlerle karşılaştırılıp yüksek olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini belirtti.

(AA)