kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mantar alarm veriyor bin kişiyi zehirledi...

SAĞLIK SERVİSİ
21.11.2008
Bakanlığın uyarılarına rağmen yalnızca İstanbul'da mantardan 300 kişi zehirlendi. İki kişiye organ bulunamayınca hastanede öldü, şanslı üç kişi ise yakınlarının organları ile tekrar hayata döndü..
Sağlık Bakanlığı 22 Ekim'de "kültür mantarı dışında mantar yemeyin" diye duyuru yaptı. O tarihte 72 zehirlenme vakası vardı. Kimse dinlemedi kasıma kadar mantardan zehirlenenler patladı. İstanbul'da mantardan zehirlenip hastanelere kaldırılanların sayısı 300'e yükseldi ve hâlâ devam ediyor. Üstelik bunlardan 11 tanesi sağlık personeli. Türkiye'de resmi kaynaklara göre bin kişi mantardan zehirlendi. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl mantar zehirlenmesi vakalarında büyük bir artış yaşanıyor. Prof. Dr. İlgin Özden, "Her yıl ancak bir iki vaka ile karşılaşırdık, bu yıl kötü durumda her gün neredeyse bir vaka haberi alıyoruz" diyor. Yalnızca geçtiğimiz hafta İstanbul Tıp Fakültesi'ne 25 mantar zehirlenmesi vakası geldiği açıklandı. Prof. Özden, "Mantar zehirlenmesi şikâyetiyle gelen bir çocuk hastaya babadan nakil yaptık. Bir erişkin hastaya da kadavradan karaciğer nakli gerçekleştirdik. Nakil şansı olmayan bir çocuk hasta, çoğul organ yetmezliği sebebiyle öldü. Ne acıdır ki bu çocuğa annesi mantar yedirmiş. Bir başka hasta da akrabadan uygun verici çıkmadığı için kadavra verici beklerken hayatını kaybetti. Şu anda karaciğer nakli olasılığı olan iki zehirlenme vakasında da bir yandan tedaviyi yapıyoruz, bir yandan da canlı verici hazırlığı içindeyiz. Ama bir aileden birkaç kişi zehirlendiği için organ bulup hayat kurtarmakta çok zorlanıyoruz" diye mantar yenmemesi için çağrı yapıyor.

ORGANLAR İFLAS EDİYOR
İstanbul'da bu yıl mantardan zehirlenenler arasında doktorlar da bulunuyor. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeki bir doktorun topladığı mantar kendisinin yanısıra hemşire ve hasta bakıcıların bile zehirlenmesine yol açtı. Zehirlenme belirtileri mantar yendikten 6 - 24 saat sonra ortaya çıkıyor. Sarılık ve böbrek yetmezliği çerçevesinde ölüme gidebiliyor. Altı saatten sonra ortaya çıkan zehirlenmeler ölümcül oluyor. Tüm tedaviye karşın hastalar kaybedilebiliyor. Bazı mantar türleri direkt kalbi. sinir sistemini ya da dolaşım sistemini etkiliyor. Mantardan zehirlenen hastaların elleri ya da kolları kesilmek zorunda kalınabiliyor.