kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sırt çantasında insansız hava araçları

Giriş Saati : 17.11.2008 11:40
Güncelleme : 17.11.2008 18:44
Yeni Haber
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TUSAŞ tarafından tasarlanan operatif insansız hava aracının rüzgar tüneli testlerini geçtiğini belirterek, "Sırt çantasında taşınabilen, mini insansız hava araçlarını üretip en küçük birliklere bile göndereceğiz" dedi. Gönül, Türkiye'de taarruz helikopteri de üretileceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, terör örgütünün özellikle son dönemde Türkiye içinde yuvalanmış legal ve illegal örgütlenmeleri vasıtasıyla büyük şehirler başta olmak üzere her fırsatta sivil vatandaşları kışkırttığını ve sivil itaatsizlik eylemleriyle yönlendirmeye çalıştığını belirterek, "Bu durum tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmayı körükleyebilecek bir nitelik taşımaktadır" dedi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı bütçelerinin görüşmelerine başladı. Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde bir sunum yapan Milli Savunma Bakanı Gönül, günümüz güvenlik ortamının en önemli tehdit algılamalarından birisini son derece organize bir yapıya sahip terör örgütlerinin oluşturduğuna işaret etti.

Terör örgütlerinin, gelişen ve ulaşılması daha da kolay bir hale gelen teknolojiler sayesinde herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkarak saldırıda bulunabilme imkan ve kabiliyetine ulaştıklarını ifade eden Gönül, "Bu kapsamda ulusal ve uluslararası güvenliği etkileyen çok boyutlu, çok yönlü, öngörülmesi güç ve sınır tanımayan, asimetrik tehdit ve risklerin oluşturduğu istikrarsızlıkların merkezinde kalan ülkemizi, iç ve dış tehditlere karşı savunmakla yükümlü olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin caydırıcılık gücünü idame ettirmesi büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Bunun yanı sıra güçlü, istikrarlı, demokratik, laik ve çağdaş Türkiye'nin, öncelikle kendi güvenliğini sağlama, daha sonra da bölgesinde barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması yönünde tarihi yükümlülükleri bulunduğunu vurgulayan Gönül, Türkiye'nin, günümüzün tehditleri ile mücadelede, yeni dünya düzeninin bilincinde olarak, gelişen her yeni durum karşısında milli menfaatleri doğrultusunda uygun politikalara yönelmek ve jeopolitik imkanlarını etkin bir şekilde kullanmak suretiyle küresel ortamdaki etkinliğini artırabileceğini ve bölgesel güç sahibi ülke konumunu pekiştireceğini vurguladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, dünyanın çeşitli bölgelerinde dünya barışına katkıda bulunduğuna işaret eden Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2001 yılından bu yana Afganistan'a yapılan yardımların genel toplamının 50 milyon dolar olduğunu açıkladı. Dış askeri yardımların, 1998 yılından itibaren bütçe programlarına dahil edildiğini ve bütçe kaynakları ile yürütüldüğünü anlatan Gönül, 1998-2007 yılları arasında Azerbaycan, Gürcistan, Arnavutluk, Makedonya, Borsa-Hersek, Kazakistan, Kırgızistan,
Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan ve Moğolistan için toplam 119 milyon 152 bin 981 dolar kaynağın tahsis edildiğini bildirdi.

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TÜKENME NOKTASINA GELDİ"

Güvenlik güçlerinin bölücü terör örgütü ile mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Gönül, terör örgütünün özellikle son dönemde Türkiye içinde yuvalanmış legal ve illegal örgütlenmeleri vasıtasıyla büyük şehirler başta olmak üzere her fırsatta sivil vatandaşları kışkırttığını ve sivil itaatsizlik eylemleriyle yönlendirmeye çalıştığını belirtti. Bu durumun, tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmayı körükleyebilecek bir nitelik taşıdığını dile getiren Gönül şöyle konuştu:

"Devletimizce dikkatle takip edilen, güvenlik güçlerimizin sağduyulu tutumları sayesinde kontrol altına alınan benzeri olayların bundan sonra da istismar edilebileceği değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere PKK terör örgütü, güvenlik güçlerimizin yaptığı operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde tükenme noktasına gelmiştir. Terör örgütü, bu durum karşısında güçlü olduğu imajını oluşturmak istemekte ve yandaşlarını birlik içinde tutma gayretiyle yeni stratejik arayışlar içine girmektedir. Bu durum karşısında terör örgütünün insanlık dışı eylemlerine karşı başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere tüm güvenlik güçlerimizin, hükümetimizin ve konu ile ilgili tüm kurumlarımızın kararlı tutumunun sonuna kadar devam edeceğini, tespit edilen idari, siyasi ve askeri tedbirlerin ısrarlı takipçisi olunduğunu özellikle belirtmek isterim. İçinde bulunduğumuz dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iç ve dış güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yapı içinde, imkan ve kabiliyetleri nitelik bakımından daha da geliştirilerek daha yüksek teknolojiye sahip, daha modern, ateş gücü üstün ve manevra kabiliyeti yüksek bir güce kavuşması için yapılan çalışmalara hızla devam edilmektedir." Savunma sanayii faaliyetleri hakkında da bilgi veren Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyon ihtiyacını karşılamak ve modern savunma sanayiini geliştirmek için kurulan Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın çalışmaları sonucunda bu alanda büyük mesafeler katedildiğini ve somut sonuçlar alındığını vurguladı.

Türk savunma sanayii firmalarının cirosunun 2007 yılında ilk kez 2 milyar doları aştığına işaret eden Gönül, TSK ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının 2007 itibariyle yüzde 41.6 olarak tespit edildiğini söyledi. Gönül, bu gerçekleşmenin 2011 yılında yüzde 50 olması yönündeki hedefe ulaşılacağını dile getirdi. ATAK projesinde Türk şirketlerinin iş payının 1.2 milyar dolar olduğunu belirten Gönül, proje kapsamında helikopterin görev bilgisayarı ve silahlarının Türkiye'de geliştirildiğini anlattı. Gönül, ATAK helikopterinin ilk uçuşunun 2010 yılında gerçekleşmesinin planlandığını belirtti.

İç güvenlik ihtiyaçlarına yönelik üretilen insansız hava araçlarının milli imkanlarla geliştirilerek TSK ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki çalışmaların sürdüğü anlatan Gönüürdüğünü belirten Gönül, mini insansız hava araçlarının Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimi yapıldığını belirtti. Bu araçların elle atılabildiğini, sırt çantasında taşınabildiğini anlatan Gönül, "Bu nedenle en küçük birliklere dağıtılması mümkün. Gece ve gündüz kamerası var. Eğer inecek yer yoksa paraşütle de inmesi sağlanabiliyor" dedi. Gönül, geliştirme çalışmaları devam eden döner kanatlı mini insansız hava araçlarının ise Mayıs ayında teslim edileceğini açıkladı.

"MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI BÜTÇESİ 14 MİLYAR TL"


Milli Savunma Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçe teklifinin 14 milyar 532 milyon TL olduğunu belirten Gönül, bu bütçenin yüzde 49.2'sini mal ve hizmet alım giderlerinin oluşturduğunu kaydetti. Gönül, mal ve hizmet alım giderleri kapsamında 7 milyar 144 milyon TL olan bütçenin yüzde 50'sinin TSK personelinin barınma, beslenme, giyim gibi ihtiyaçları için, yüzde 50'sinin ise modernizasyon ihtiyaçlarında kullanılacağını belirtti.