kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türkiye, kimsenin aidat borcunu ödemedi''

Giriş Saati : 17.11.2008 11:37
Güncelleme : 17.11.2008 18:44
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, aidat borcu yüzünden BM Güvenlik Konseyinde oy hakkını yitiren üyelerin 20 milyon doları bulan borçlarını kapattığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Babacan, Türkiye'nin, yakın ilişkiler kurduğu komşu ülkelerin yanı sıra; Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik ve Latin Amerika gibi dünyada öne çıkmaya başlayan coğrafyalarda da aktif bir dış politika izlediğini belirtti.

BM'nin, dünyadaki tüm devletlerin temsil edildiği tek evrensel örgüt ve karşı karşıya kalınan küresel sorunların çözümü için en etkili ve meşru platform olduğuna dikkati çeken Bakan Babacan, BM Güvenlik Konseyinde temsil edilmenin önemine işaret etti.

''LOBİ FAALİYETLERİNDE BULUNULDU''


Babacan, Türkiye'nin, yaklaşık yarım asırdır temsil edilmediği BM Güvenlik Konseyinde, 2009-2010 döneminde yer alabilmek için başvuru yaptığını, bu çerçevede, adaylığın açıklandığı 2003'ten bu yana, belirli bir program çerçevesinde gereken diplomatik lobi faaliyetlerinde bulunulduğunu ifade ederek, Türkiye'nin, 192 üye ülkenin 151'nin oyunu alarak üyeliğe seçildiğini anımsattı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin, aidat borcu yüzünden oy hakkını yitiren üyelerin 20 milyon doları bulan borçlarını kapattığı yönünde basında yer alan iddiaların da doğru olmadığını bildirdi.

SUDAN CUMHURBAŞKANININ ZİYARETİ


Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir'in, 21-23 Ocaktaki resmi ziyaretinde, yaklaşık 9 milyon avro değerindeki Kuzey Hartum Acil Su Temini Projesiyle ilgili kredi anlaşmasının da aralarında bulunduğu bazı anlaşmalar imzalandığını belirten Babacan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2007 yılı sonu itibariyle 200 milyon dolara yaklaştığını kaydetti.
''Afrika'ya açılımın önemi; ticareti artırmak, yeni pazarlara girmek, ham madde temini, yeni yatırım alanları bulmak, bölge kuruluşlarının olanaklarından yararlanmak, uluslararası kuruluşlarda destek sağlamak, 53 devleti barındıran kıta meselelerinde bilgi ve söz sahibi olmak hedeflerinden kaynaklanmaktadır'' ifadesini kullanan Babacan, Afrika'ya açılım politikası çerçevesinde, son dönemde meydana gelen gelişmeleri anlattı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Afrika ülkeleriyle gelişen ilişkilerin en somut göstergesinin, kıta ülkeleriyle olan ticaret hacminde görülen artış olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin Sahraaltı Afrika (SAGA) ülkeleriyle 2000'de 742 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2007 yılında yaklaşık 6 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekti.

AA