kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Polatlı'nın kuraklık sorunu Meclis'e taşındı

Giriş Saati : 17.11.2008 11:46
Güncelleme : 17.11.2008 18:44
Yeni Haber
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, son 2 yıldır Polatlı'da yaşanan sulama sorununun bundan sonraki yıllarda da Polatlı çiftçisini mağdur etmeye devam edeceğini söyledi. Bingöl, "Sulu tarım yapan Polatlı köylerinin su sorunun çözümü için yapılması gereken bir an evvel Gökpınar ve İlyaspaşa barajlarının inşaatının tamamlanması gerekmektedir" dedi.

CHP'li Bingöl, Ankara'nın Polatlı ilçesinde yaşanan kuraklık sorununu Meclis gündemine taşıdı. Bingöl, Çevre ve Orman Baknaı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde son 2 yıldır Polatlı'da yaşanan sulama sorununun Polatlı çiftçisini mağdur ettiğini belirtti. Kuraklık nedeniyle Polatlı çiftçisinin gelecek yıllarda da mağdur olmaması için sulamaya yönelik yatırımların hızlandırılması ve bilinçli sulama ile ilgili çalışmaların yapılmasını isteyen CHP'li Bingöl, "Polatlı tarımı için çok önemli olan ve projelendirilen Gökpınar ve İlyaspaşa barajlarının inşaatları büyük önem arz etmektedir. Sulu tarım yapan Polatlı köylerinin su sorunun çözümü için yapılması gereken bir an evvel Gökpınar ve İlyaspaşa barajlarının inşaatının tamamlanmasıdır" dedi.

Bingöl Bakan Eroğlu'ndan şu sorulara yanıt istedi:

"-Polatlı ilçesinde 2 yılı aşkın bir süredir devam eden ve giderek şiddetlenen kuraklık sorununu çözmek için sorumluluğu vatandaşa atmak dışında ciddi bir çözüm önerisi getirilmesi düşünülmekte midir?

-Gökpınar ve İlyaspaşa barajları ne zaman programa alınmış ve ne zaman projelendirilmiştir. Barajın programa alındığı tarihten bugüne dek harcanan toplam tutarlar ne kadardır? Barajların ivedilikle faaliyete geçirilebilmesi için ne yapılması planlanmaktadır? Barajların faaliyete geçmesi için verilen son tarih nedir?

-Kuraklıkla mücadelede önemli bir araçta bilinçli tarım faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasıdır. Polatlı ilçesinde tarımsal faaliyetle uğraşan vatandaşların sulama ile ilgili bilinçlendirilebilmesi için gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri nelerdir? Bu eğitim faaliyetleri kim ya da kimler tarafından toplam kaç kişiye verilmiştir?

-Gerek Sakarya nehri üzerinde gerekse porsuk çayı üzerinde sulama tesisi kurabilmek için DSİ Genel Müdürlüğünden su izni alınması zorunluluğu var mıdır? Böyle bir zorunluluk var ise, bu izin nereden hangi kriterlere göre alınmaktadır? Sakarya nehri ya da Porsuk çayında planlanan sulama havzası dışına su izni verilmekte midir? Havza dışına sulama tesisi kuran özel işletmeler için ne tür yaptırımlar uygulanmaktadır? Gerek Sakarya gerekse Porsuk çayının sulama havzası ile ilgili bir su planlaması var mıdır? Su planlaması varsa bu plana uyulmakta mıdır? Eğer su planlaması yoksa su planlaması yapılması düşünülmekte midir?

-Sakarya nehri ile porsuk çayından su temin ederek elektrik enerjisi kullanan sulama tesisleri kurabilmek için gerekli olan enerji izni için istenen su müsaadesini hangi kurumlar vermektedir. DSİ Genel Müdürlüğü dışında da su izni veren kurumlar var mıdır? Bu konuda DSİ ile TEDAŞ arasında bir mutabakat var mıdır? TEDAŞ'ın Ankara İl Özel İdaresi köylere hizmet götürme müdürlüğünce verilen, suyun tarımda kullanılması uygundur raporuna göre sulama amaçlı enerji izni vermesi doğru mudur?"

(ANKA)