kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Deprem tavukları strese soktu

Giriş Saati : 14.11.2008 12:51
Güncelleme : 14.11.2008 17:39
Yeni Haber
Kayseri'de önceki gün meydana gelen 4.9 şiddetindeki depremin, Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Kayseri'de yumurta üretimini olumsuz etkilediği, bazı çiftliklerde yüzde 5, bazı çiftliklerde ise yüzde 10 oranıda üretim azalması olduğu bildirildi.

Kayseri Tavukçuluk ve Yumurta Üreticileri A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt yaptığı açıklamada, önceki gün Kocasinan ilçesine bağlı Güneşli beldesinde 4.9 şiddetinde meydana gelen ve artçı sarsıntılarla devam eden depremin, yumurta üretimini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Ahmet Behiç Salt, tavuk çiftliklerinin büyük bölümünün Güneşli beldesine yakın yerlerde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Güneşli Beldesi ile Kızık, Akin, Yazır, Hasanarpa ve Buğdaylı köylerinde çok sayıda yumurta üretimi yapılan tavuk çiftliği var. Çiftliklerde deprem anında tavuklar tepki verdi. Bazı tavuklar kafeslerinden çıkmak istedi, bazıları da kafeslerinden çırpınarak dışarı çıktı. Strese giren tavuklarda yumurta verimi azaldı. Çiftliklerde yüzde 5 bazılarında yüzde 10 üretim azalması ortaya çıktı.''

UZMAN GÖRÜŞÜ

Erciyes üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfur Bekyürek de strese giren her hayvanda verim kaybının olacağını bildirdi.
Bekyürek, şu bilgileri verdi:
''Hayvanlar, doğal afetleri hissettiklerinde, mevcut ortamları değiştirildiğinde strese girerler. Depremi hisseden tavuk, strese girerse yumurta verimi azalır. Stres yaratan her faktör, hayvanlarda verimi düşürür. Tavuk çiftliğinin önünde bir araç kornasını çalsa, içerdeki tavuk strese girer. Bu nedenle tavuk çiftliklerinin önünde klakson çalınmaması için uyarı yazıları vardır.''

Tavuk çiftliği bulunan Veteriner Hekim Ali Borazan da depremden sonra yumurta veriminin düştüğünü söyledi.

Borazan ''Deprem sırasında strese giren tavuklarda, ertesi gün için yumurta verimi düştü. Tavuklardaki verim düşüklüğünü normal hale getirmek için yemlerine vitamin takviyesi yapıyoruz. Tavukların birkaç gün sonra üzerlerindeki stresi atıp normale dönmelerini bekliyoruz'' dedi.
Kayseri'de çiftliklerde beslenen 2 milyon 500 adet tavuktan, günlük ortalama 2 milyon adet yumurta elde ediliyor.

AA