kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çiftçiye dört koldan destek

Giriş Saati : 14.11.2008 11:17
Güncelleme : 14.11.2008 17:39
Yeni Haber
Çiftçiye verilen hayvancılık desteklerinde kapsam genişletilirken, tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürün yetiştiren üreticilere de yılda bir defaya mahsus olmak üzere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında destekleme ödemesi yapılacak. Ayrıca, mazot ve kimyevi gübre desteği de yüzde 11.1 ile yüzde 100 arasında artırılacak.

Söz konusu desteklere ilişkin dört Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu kararına göre, kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere üretim yaptıkları Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinden, yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına destek ödenecek. Kapsama üç ürün daha alınırken, dekar başına kuru yoncaya 70 YTL, sulu silajlık mısıra 45 YTL, kuru silajlık mısıra ise 30 YTL destek verilecek. Bu karar 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

TÜTÜN ÜRETİMİNDEN VAZGEÇENLERE ÜÇ YIL DESTEK

Tütün Üretiminden Vazgeçip Alternatif Ürün Yetiştiren Üreticilerin Desteklenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı da yayımlanarak yürürlüge girdi. Buna göre desteklemelerden, kamu tüzel kişileri hariç, çiftçi kayıt sisteminde özlük, ürün ve arazi bilgileri kayıtlı olan, tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ürün yetiştirmeyi tercih eden ve Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Anonim Şirketi'nin (TEKEL) Yaprak Tütün Alım ve İşletme müdürlükleri ile 2008 yılında sözleşme imzalamış Adıyaman, Batman, Bitlis, Burdur, Diyarbakır, Hatay, Mardin, Muş ve Trabzon illerindeki tütün üreticilerine, yılda bir defaya mahsus olmak üzere 2009, 2010 ve 2011 yıllarında destekleme ödemesi yapılacak. Üreticilere yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek. Üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının yüzde 0,2'si Ziraat Bankası'na hizmet komisyonu olarak ödenecek. Haksız yere yapılan ödemeler haksız ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre ve gecikme zammı ile birlikte, haksız ödemeyi sağlayan belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerden ve ödemelerden yararlananlardan geri alınacak.

MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE DESTEĞİ ARTTI

Tarımsal Faaliyette Kullanılan Mazot ve Kimyevi Gübre İçin Çiftçilere 2009 Yılında Alan Bazlı Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Karar da yürürlüğe girdi. Süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali ürün alanlarına dekar başına verilen mazot desteği geçen yıla göre yüzde 11.1 artarak 2 YTL'ye, kimyevi gübre desteği ise yüzde 93.5 artışla 3 YTL'ye yükselirken, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarına verilen mazot desteği yüzde 12.8 artışla 3,25 YTL'ye, kimyevi gübre desteği ise yüzde 99.5 artışla 4,25 YTL'ye çıkacak. Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanlarına dekar başına verilen mazot desteği geçen yıla göre yüzde 11.1 artışla 6 YTL, kimyevi gübre desteği de yüzde 100 artarak 6 YTL'ye yükselecek.

Ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile yapılırken, nakdi ödeme tutarının yüzde 0,2'si hizmet komisyonu olarak Ziraat Bankası'na ödenecek. Desteklemeyi haksız yere alan çiftçiden faiziyle birlikte destek geri alınacak. Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen çiftçiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.

ÇİFTÇİ MUHASEBE VERİ AĞINA KATILIM DESTEĞİ

Ayrıca, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Katılım Desteğine Dair Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sistemine katılan çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tarımsal işletme sahiplerine işletme başına bu yıl 150 YTL, 2009 yılında da 300 YTL katılım desteği ödenecek.

ANKA