kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Endişeler artık gerçeğe döndü

13.11.2008
Almanya'nın 5 yıl aradan sonra durgunluğa girdiği kesinleşti. İngiltere'de kısa ancak keskin bir şok bekleniyor. Kriz Japonya'nın en büyük ikinci bankasını da salladı. ABD ise Kurtarma Paketi'nin kurallarını değiştirdi..
Yatırımcıların dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği endişeleri gerçeğe döndü. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da büyüme 2. çeyrekten sonra 3. çeyrekte de daraldı. Almanya Federal İstatistik Ofisi, GSYH'nin üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde daraldığını açıkladı. Böylece Almanya beş yıldan sonra tekrar durgunluğa girdi. İstatistik Ofisi ayrıca ikinci çeyrek GSYH rakamlarında, daha önce açıklanan yüzde 0.5 daralmayı, yüzde 0.4'e revize etti.

İNGİLTERE DE KÜÇÜLÜYOR
İngiltere Merkez Bankası tarafından yapılan tahminler de ekonominin gelecek yıl yüzde 2 oranında küçüleceğine işaret etti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, ülkeyi son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin beklediği uyarısında bulundu. King "Önümüzde çok zor günler var. Ancak kimse bunları aşamayacağımızı da düşünmesin" dedi. İngiltere'de yayınlanan istatistikler işsizliğin son üç aylık dönemde 140 bin artış göstererek 1 milyon 820 bine tırmandığını gösteriyor. İngiltere Maliye Bakanı Alastair Darling de ülkeyi kısa süreli ancak keskin bir ekonomik şokun beklediğini söyledi. Öte yandan, ABD yönetimi bankaların zehirli mortgage varlıklarını satın alma planlarını büyük ölçüde durdurdu. Hazine Bakanı Henry Paulson bankalardan toksik varlıkları almak yerine sermaye koyma işlemlerine ağırlık verileceğini açıkladı. Paulson, bankaları kredi verme konusunda cesaretlendirmek istediklerini belirtti. ABD Hazine Bakanı, yapılan değişiklik için özür dilemeye gerek olmadığını, çünkü paket onaylandığından bu yana koşulların değiştiğini savundu. Başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'nın otomotiv sektörüne destek çabalarını yürütmesi için bir kişiyi görevlendireceği kaydedildi. Kriz, dev Japon bankalarını da etkiledi. Mitsubishi UFJ'nin ardından Japonya'nın ikinci büyük bankası Mizuho Financial Group da azalan sermayesini güçlendireceğini açıkladı.

ALMANYA

Durgunluk resmi olarak da netleşti. Büyüme oranı üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 düştü.

İNGİLTERE
Merkez Bankası Başkanı, ülkeyi son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin beklediğini söyledi.

JAPONYA
Ülkenin ikinci büyük bankası Mizuho, azalan sermayesini güçlendireceğini açıkladı.

ABD

Hükümet, kurtarma paketini bankalardan sorunlu varlıkları satın almak için kullanmaktan vazgeçti.