kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Windows 3.1 yanıt vermiyor

07.11.2008
Microsoft'un 1990'larda piyasaya sürdüğü eski işletim sistemlerinden Windows 3.1'de, artIk tarih sayfalarındaki yerlerini alıyor ve aramızdan ayrılıyor..
Microsoft'u ünlü yapan Windows 3.1 sistemine veda vakti geldi. Şirket kasım ayı itibariyle bu işletim sistemi için lisans hazırlamayacak, Windows'u popülerleştiren sistemin tabutuna son çivi çakılmış olacak. 1990 yılı mayıs ayında ABD'de satışına başlanan Windows 3.x platformunun en popüler üyesi olan Windows 3.1, mart 1992'de piyasa sürüldü. Daha sonra Windows 95'in çıkışıyla yeni bir aşamaya ulaşacak olan platformun renkli ve yeniliklere açık yüzünü temsil eden sistemin kod adı 'Janus'tu. 'Dosya yöneticisi' ve 'Program yöneticisi' adlı iki modülü olan Windows 3.1'de Paintbrush, Solitaire gibi programlar ve Internet Explorer 2.0 programını çalıştırabilen bir altyapı vardı. Pek çok kullanıcı için 'ilk Windows' olma özelliği taşıyan sistem sayesinde PC'ler ilk defa Apple Macintosh bilgisayarlara karşı ciddi bir rakip olarak görülmeye başlandı. 2001 yılı sonuna dek Microsoft'un müşteri desteğini sürdürdüğü 3.1, Virgin'den Qantas'a dek pek çok lüks havayolu şirketinin kullanıcılara sunduğu eğlence sistemlerinde kullanılıyor. Özellikle uçak bileti hazırlayan bilgisayarlarda ve bankalarda, pek çok kritik görevi üstlenen sistemlerde hâlâ kullanılmaya devam edilen Windows 3.1'i çalıştırmak için 10Mhz hızında bir bilgisayar gerekiyor. 640 KB bellek ve CGA ekran kartı gerektiren sistem, Windows Vista'nın 512 RAM ve 20 GB sabit disk gerektiren altyapısıyla karşılaştırıldığında çok daha işlevsel.

İKİ AYDA 3 MİLYON ADET SATTI
Hâlâ Windows 3.1 sistemiyle bilgisayarlarını çalıştıran kullanıcılar da var. İnternette yorumları yayımlanan bir 3.1 kullanıcısı, "İnternet Explorer 5, WinZIP ve Video Player programlarını yükledim, her işimi görüyor. Bilgisayarımın düğmesine basıyorum, beş saniyede sistem yükleniyor. Windows 3.1'i seviyorum," şeklinde sisteme bağlılığını ilan ediyor. Ancak sürekli güvenlik açıklarını kapayan 'yamalar' yayınlayan ve her hafta kullanıcıların bilgisayarlarını bu programcıklarla dolduran Microsoft mühendisleri uyarıyor: Windows 3.1 kullanmaya devam edenlerin hackerlara karşı hiçbir savunmaları yok. 1 Mart 1992'de Windows 3.1'in çıkışı şatafatlı bir reklam kampanyasıyla duyuruldu. Ogilvyt & Mather reklam ajansının gerçekleştirdiği kampanyanın ardından programdan 3 milyon adet yalnıza iki ay içinde satıldı. Forbes dergisi 'Windows'la en popüler grafik arabirimli sistemi yarattığı' için Microsoft'u yılın en yaratıcı şirketi seçti. Windows 3.1 aslında bugün Vista veya Mac OS X sistemlerinden anladığımız şekilde bir 'işletim sistemi' değildi. Onu bir yardımcı program, görsel arayüz ve hatta sevmeyenlerin dediği gibi 'makyaj' olarak tanımlamak da mümkün. Ne de olsa Windows 3.1 kullanan bilgisayarların asıl işletim sistemi yine Microsoft'un ürettiği MS-DOS'tu. Klavyeyle komut yazarak çalıştırılan bir sistem olan MS-DOS'la açılan bilgisayar otomatik olarak Windows'a geçer, ama bilgisayarı kapatmadan önce Windows'tan çıkmak, ancak DOS'a geçince elektrik düğmesine basmak gerekirdi. Oysa aynı dönemde piyasada olan Mac OS sistemler, bilgisayarları gerçek anlamda yöneten işletim sistemleriydi. Microsoft bu konudaki eleştirileri ancak Windows 95'le yanıtlayacak, buna karşın 1995 yılında bile 'bu gerçek bir sistem değil, bir makyaj!' eleştirilerinden kurtulamayacaktı. Bunun nedeni de mimari olarak bilgisayarların gerçekten de MS-DOS üzerine kurulu olmasıydı. Örneğin bir dosyaya isim verirken en fazla sekiz karakter kullanılabiliyor, her dosyanın üç karakterli bir uzantısı oluyor, insan şöyle rahat rahat "Dünyada yaşananlar hakkında düşüncelerim" başlıklı bir belge yaratamıyordu. Bunun yerine "dunyaday.doc" demek gerekiyordu ve bu Apple'larda kullanılan Mac OS'da olmayan bir sıkıntıydı. Bugün hâlâ pek çok ATM sisteminde de kullanılmaya devam eden Windows 3.1 resmi olarak aramızdan ayrılsa da, arkaplan resimleri, Windows renk temaları ve onu kullanmayı sürdüren ölümüne sadık kullanıcılarıyla yaşamayı sürdürecek.
Haberin fotoğrafları