kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cumhurbaşkanı Gül CSO'nun gala konserini izleyecek

Giriş Saati : 08.11.2008 11:35
Güncelleme : 08.11.2008 17:19
Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yenilenen konser salonunun resmi açılışı, 12 Kasım Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de izleyeceği gala konseriyle gerçekleştirilecek.

II. Mahmut devrinde ''Mızıka-ı Hümayun'' adı ile kurulan ve 1924'te Atatürk'ün isteği ile Ankara'ya taşınarak 1932'de ''Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası'' adını alan dünyanın en eski orkestralarından CSO'nun yenilenen modern binası, gala konseriyle seyirciyle buluşacak.

Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserde piyanist İdil Biret sahne alacak. Konserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da sahneye çıkacak.

Gelecek hafta 12, 13 ve 14 Kasımda olmak üzere üç konser verecek olan CSO, konserlerde orkestraya ismini veren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü de ebediyete intikalinin 70. yılında anacak. ''Atatürk'ü Anma Konseri'' konserlerinde Ferit Tüzün'ün ''Esintiler'', Sergei Rachmaninov'un ''Paganini'nin Bir Teması Üzerine Rapsodi'', Ludwig van Beethoven;in ''Korolu Fantezi'' ve Alexander Borodin'in ''Poloveç Dansları'' adlı eserleri ile Ahmet Adnan Saygun'un ''Yunus Emre Oratoryosu''ndan bölümler seslendirilecek. CSO'nun salonu, sponsor kuruluş Doğuş Holding tarafından yenilendi.

''ÖN ADIM ATTIK''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yenilenen yüzüyle bu sezon seyirci karşısına çıktığını söyledi.

Salonun sponsor eliyle yapılan yenilenmeyle farklı bir çehreye kavuştuğunu ifade eden Bakan Günay, orkestranın piyanist İdil Biret'in sahne aldığı 10 Ekimdeki açılış konseriyle izleyicisiyle buluştuğunu anımsattı.

Salonun resmi açılışının da 12 Kasım Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımıyla gerçekleştirileceğini belirten Günay, ''Ben çok sevinçle doluyum. Binanın dış yüzü değişmedi, ama bina gerçekten içeriden çok yeni, modern, yepyeni bir yapıya kavuştu'' dedi. Orkestra salonunun hemen yanında 1990'lı yıllarda bir bina yapılmasının planlandığını ve temelinin atıldığını kaydeden Günay, buradaki çalışmayla ilgili de şu bilgileri verdi:

''Salonun hemen yanındaki, (senfoni çukuru) diye bilinen alana, Ankara Senfoni Orkestrası Binası diye amaçlanan bir alan var, oraya da uzun, aşağı yukarı 7-8 yıllık bir aradan sonra ilk defa bu yıl iş makinelerini soktuk. Araziyi garaj katlarına kadar bitirmek, daha sonra da ortaya çıkacak duruma göre orayı belki bir kültür girişimcisi eliyle tamamlama konusunda bir ön adım attık. Henüz daha başlangıç sayılabilir. Ama bir vadede, birkaç yıl içinde ben onun da devreye gireceğini, o inşaatın hızlanacağını umut ediyorum.''

SALON BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

CSO'nun salonunda yapılan yenileme çalışmaları sonucunda, üç katlı yapının, her bölümü ayrı işlevlere göre düzenlendi.

Salonun galeri katında genel müzik direktörü odası, sanatçı, şef-misafir şef ve solist ile orkestra üyeleri soyunma odalarının yanı sıra, özel yalıtımlı sanatçı çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve naklen yayın stüdyosu yer alıyor.

Zemin katında giriş holü, ön ve arka fuayeler, protokol odası, konser salonu, sanatçı kulisi gibi mekanların bulunduğu salonda sıkışık olan koltuk araları açıldı, akustik kalite yükseltildi, aydınlatma, havalandırma-soğutma sistemleri ile sahne düzeni iyileştirildi.

Ayrıca, salonun, Gençlik Parkı tarafındaki yaya giriş kapılarından ana girişe kadar, döşemeye ''kırmızı halı'' görüntüsü oluşturacak aydınlatma elemanları yerleştirildi. Salonun fuayesine ise heykeltıraş Tolga Kınalı'nın imzasını taşıyan Atatürk rölyefi konuldu.

(AA)