kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başkanlık yarışı kızışıyor

Giriş Saati : 27.10.2008 12:05
Güncelleme : 27.10.2008 22:17
Yeni Haber
8 gün sonra yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi ve Demokrat adayları arasında kızışan yarış da yine İngiltere gazetelerinde öne çıkan konular arasında yer alıyor.

Independent gazetesi, hem ulusal hem de kilit önem taşıyan eyaletler ölçeğindeki kamuoyu yoklamalarında Demokrat rakibi Barack Obama'nın gerisinde seyretse de, Cumhuriyetçi aday John McCain'in, gelecek haftaki seçimden yeni Amerikan başkanı olarak kendisinin çıkacağı yolundaki sözlerine yer veriyor. "McCain, normalde Cumhuriyetçi olan ama yoklamalarda Barack Obama'ya doğru yönelmiş görünen Iowa eyaletinde NBC kanalının sohbetine katıldı. McCain, 'Garanti ederim ki, bundan iki hafta sonra, başa baş geçen bir yarışın sonunda bizim kazandığımızı göreceksiniz' diye konuştu. Cumhuriyetçi aday, başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'i parti içinden dahi gelen eleştirilere karşı nasıl savunduğu sorulduğunda ise 'Onu savunmuyorum ondan övgüyle bahsediyorum' dedi."

Independent gazetesinin deneyimli yazarlarından Rupert Cornwell, Washington'dan gönderdiği haberde Cumhuriyetçileri, Demokratların seçimi kazanması karşısında korkutan bir noktaya dikkat çekiyor: "John McCain, 'Beni seçin aksi halde, Demokratlar ülkeyi Sosyalizm'e sürükleyecek' diye konuştu. Gelecek hafta Amerikan halkı sadece başkanını değil, Temsilciler Meclisi'nin 435, 100 Senato üyesinin ise 35'ini belirleyecek.

Obama'yı zafere doğru sürükleyen faktörler, Demokratları Capitol Hill'de Amerika Birleşik Devletleri tarihinde hiç bir partinin görmediği bir etkinliğe taşıyabilir. Daha da önemlisi, Demokratların 60'dan fazla üyeye sahip olmaları, Senato'da herhangi bir üyenin, bir yasanın kabulünü önlemek için kürsüyü işgal etme hakkını da ortadan kaldıracaktır. Bu da haliyle, Cumhuriyetçilerin ellerindeki son silahtan da mahrum kalmaları anlamına geliyor."

Independent, "McCain için asıl sorun şu" diyor: "Bu gerçek kriz ortamında, belki de Amerikalıların asıl istediği güçlü ve birlik halinde bir hükümettir." Washington Post gazetesinin son kamuoyu yoklaması da seçmenlerin 30'a 50 oranında hem yasamada hem de yürütmede tek parti yönetimini tercih ettiklerini ortaya koyuyor."