kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

1.2 milyon çift hatlı cepte tehdit

TİMUR SIRT
16.10.2008
Telekomünikasyon Kurumu'nun test ettiği 9 çift SIM kartlı telefondan yalnızca 1 tanesi standartlara uygun çıktı Standartlara uymayan 8 model için ayıplı mal sayılmadan önce firmalardan savunma istendi. 4 model için de inceleme sürüyor..
Çift SIM kartlı telefonlar konusunda Telekomünikasyon Kurumu Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan testlerden 9 telefon modelinden 8'i geçemedi. Bu telefonları ithal edenlerden Telekomünikasyon Kurumu (TK) savunma istedi.

TÜKETİCİ ZOR DURUMDA
Kayıtlı 1.2 milyon çift SIM kartlı telefondan hangilerinin ayıplı sayılacağı belli değil. Tüketici ayıplı sayılacak telefonların ücretini nasıl alacağı net değik. Ayıplı markaların toplatma işlemini nasıl yapacakları, ithalatçıların mali yükü kaldırıp kaldıramayacakları sorun yaratıyor. Bu cep telefonlardaki sorunun giderilme ihtimali yok denecek kadar az. Riskli telefonlar konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. TK yetkilileri incelemenin devam ettiğini düzeltme olasılığı düşük olduğu için açıklama yapmak durumunda kaldığını vurguladı. Telefonlardaki sorunun SAR değerinden değil, elektromanyetik uyumsuzluktan ve standart eksikliğinden kaynaklandığı belirtildi. Kurum, cep telefonu kullanıcılarına kulaklık kullanmalarını tavsiye ediyor. Cep telefonu alırken güvenlik uyarılarına ve SAR değerine dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayıplı mal ilan edilen telefonlar için tüketicilere satın aldıkları mağazalara başvuru yapmaları söyleniyor. TK'nın incelemelerinin zaman alması çift SIM kartlı telefon kullanan tüketicileri tedirgin ediyor.

DENETİMSİZ TELEFONLAR
Nokia, Sony Ericson, Motorola gibi firmaların çift SIM kartlı telefonları yok. Sadece Samsung'un tek modeli var. Çift SIM kartı olan abonelerin tek telefon taşıma isteği bu pazara çok marka girmesine neden oldu. Bu markaların servis ve sağlık kontrolleri yetersiz. Çin'de üretilen bu telefonların Türkiye'ye Avrupa ülkelerinden giriş yaptığı belirtiliyor. Çift SIM karta bağlı iki anten var. Bu antenlerle SAR değeri daha çok artıyor. Elektromanyetik uyum sorunları var. Kullanılan malzemeler ve yeterli koruma sağlanmaması var. Şarj adaptörlerinde sorun olabiliyor. 16 yaşın altındakilerin cep telefonu kullanmamaları, zorunlu olması halinde ise günde 10 dakikayı geçmemesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından öneriliyor. Saç kurutma makinasının manyetik alanının yüksek olduğunun da altı çiziliyor. Uzun süreli kullanmak yerine aralıklarla cep telefonu kullanmanın daha iyi olacağı vurgulanıyor. Saç kurutma makinesinin yatmadan önce kullanılmaması gerektiği söyleniyor.