kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Kocam iki cinsel hastalığı birarada taşıyor olabilir mi?

İki senelik evliyim. Eşim bekarken, ona kız arkadaşından hastalık bulaşmış ve bel soğukluğu tedavisi olmuş. Benim de hamileyken cinsel organımda birtakım siğiller çıktı. Eşim, aynı zamanda siğil mikrobunun taşıyıcısı da olabilir mi? Perihan K./İstanbul

Siz bir şaşkınlık yaşıyorsunuz ama bir insan birden fazla mikrobik hastalığın taşıyıcısı olabilir. Sizin örneğinizden gidecek olursak, cinsel yaşamı aktif olan birinin hem bel soğukluğu, hem de genital siğilleri olması hiç de uç bir örnek değildir.

TEDAVİSİ KOLAYDIR
Bel soğukluğu virüslerle değil, daha büyük mikroplar olan bakteriler ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu dertten muzdarip birisi ile cinsel ilişkiye girilmesi ile bulaşır. Kadınlarda fazla belirti vermeyebilir ama erkeklerde penisten akıntı, idrar yaparken ya da sonrasında yanma, huzursuzluk hissi ile kendini gösterir. Mikrop, dış idrar yoluna yerleşerek burada tahrişe sebep olur. Tedavisi kolay bir hastalıktır. Hekim tarafından uygun görülen antibiyotikler ile kısa sürede iyileşir. Fakat ihmal edilen enfeksiyonlarda problemin çözümü çetrefil bir hale gelebilir. Cinsel organ çevresinde yer alan siğiller ise HPV (İnsan Siğil Virüsü) denilen mikroplar ile ortaya çıkar. Bir kere bulaştıktan sonra belirti vermese bile, hep vücutta kalır. Siğillerin çıktığı dönemlerde hastalar cinsel ilişkiye girdikleri kişilere mikrobu bulaştırabilir. İlaçla tedavisi yoktur. Ancak siğilleri yakmak ya da ilaçla kurutmak yolu ile iyilik hali sağlanabilir. Korunmanın en etkili yolu aşıdır. Şüpheli durumlarda prezervatif kullanmak da, bir dereceye kadar koruma sağlar.

TEK EŞLİ MİSİNİZ?
Yukarıda anlattıklarımdan anlaşılacağı gibi; her ikisi de hayatı tehdit eden hastalıklar olmamakla birlikte, hastaya sıkıntı veren durumlardır. Özellikle eşler arasındaki sosyal ve duygusal armoniye zarar vermekte üstlerine yoktur. Korunmanın en etkili yolu; kontrolsüz cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Bana, "Ben sadece resmi nikahlı eşimle birlikteyim" derseniz size söyleyecek sözüm yoktur. Burada sorumluluğu taşımak eşinize düşer.