kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Tüketim toplumunun eleştirisi, Karşı Sanat Çalışmaları'nda 1 Kasım'a kadar izlenebilecek olan resimlerde öne çıkan konular arasında geliyor.

Komik, politik ve biraz erotik

09.10.2008
Genco Gülan ve Burhan Kum'un paralel çalı.maları sonucu ortaya çıkan '‹ki Süper Film Birden' sergisi, Kar.ı Sanat'ta açıldı..
Genco Gülan ve Burhan Kum'un 'İki Süper Film Birden' başlıklı sergileri Karşı Sanat'ın Beyoğlu'ndaki yeni galerisinde gösteriliyor. Sergi, iki sanatçının iki yıllık paralel çalışmaları sonucunda oluştu. İkisi de ayrı şehirlerde yaşamalarına rağmen sık sık görüştüler, çalıştılar, birbirlerinin işlerini, sanat ortamını tartıştılar. Çoğunlukla oryantalizm, kapitalizm, pornografi, medya, sanat tarihi, karşı devrim ve popüler kültür kavramları üzerine kafa yordular. Konuşmaları bazen yapıtlara dönüştü, bazen seminerlere, bazen de makalelere ve yazılara.
Zaten sergi, çoğu ilk kez İstanbul'da, bu sergide sergilenen eserlerden oluşuyor.
Önce birbirlerinin yapıtlarıyla ve ardından kitaplarıyla tanışan iki sanatçı, bir araya gelip konuşmaları sonucunda birbirlerinin kişisel tarihlerine de aşina oldular. Genco Gülan, Burhan Kum'un yıllar önce Hollanda'ya kaçak yollardan girişi üzerine bir video hazırladı. Videoda Burhan Kum bir ormanın içinde yavaşça yürürken bir yandan da değişik pasaportsuz sınır geçme yöntemleri yabancı bir dilde anlatılıyor. Burada Avrupa'nın kabusu, adeta reçeteli bir güzergaha dönüşüyor.
Sergide, sanatçıların ayrıldıkları en önemli nokta, malzeme seçimlerinde ortaya çıkıyor. Gülan, benzer anlatınlar için değişik malzeme ve yöntemleri denerken, Burhan Kum tuval ve boya ile hala birçok farklı şey yapılabileceği fikrinde. Bu konuda Kum sergi katalogunda şöyle diyor: "Günümüzde resim sanatından, tarih yazımı işlevi yerine getirmesi beklenmiyor; fotoğraf ve özellikle de sinema bu anlamda çok daha 'inandırıcı'. Fakat bu gerçekten böyle mi? Aslında gerçeğe çok 'yakın' durarak onu manipüle edebilme ve daha ötesi, çarpıtabilme yetenekleri olan fotoğraf ve sinemanın inşa ettikleri birikimi deşifre etmek için, gerçeği aktarma konusunda artık hiçbir 'yükümlülüğü' bulunmayan resim daha şanslı değil mi?" 'İki Süper Film Birden' ismi gibi bir değil, iç içe geçmişi iki ayrı sergi. İki sanatçı benzer temalarda çalışmış ve sık sık görüş alışverişinde bulumuş olsalar da ortaya iki ayrı çizgi çıkmış. 'İki Süper Film Birden' sanatçıları gibi cüretkar, sert, komik, politik, erotik, renkli, ideolojik ve davetkar bir sergi...
1 Kasım'a kadar pazar hariç her gün 11.00-19.00 arasında açık.
Haberin fotoğrafları