kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Ömür Gedik

Medyada, köpeklere çadır tartışması

02.10.2008
Hürriyet gazetesi yazarı Ömür Gedik 24 Eylül'deki yazısında Ramazan'da kurulan iftar çadırlarının bir benzerinin de köpekler için de açılmasını önerdi. Gedik yazısında, "Bir çadır da köpeklere," demiş ve eklemişti: "İnsan olsun, hayvan olsun aç karınları doyurmak ibadet şekli değil midir?" Star gazetesi bu yazıyı manşete çıkarıp, Doğan grubu gazetelerine yüklendi. Star gazetesinde özetle, "Toplumu aşağılamakta sakınca görmeyen Doğan grubu yazarlarına Ömür Gedik de katıldı," şeklinde yazıyordu. Star gazetesinin "Oruçlu insanları köpek yerine koyan yazar," damgası vurduğu Ömür Gedik'e Yeni Şafak gazetesi köşe yazarlarından Fikri Akyüz sahip çıktı. Hürriyet gazetesine muhalif olduğunu sık sık dile getiren bu yazar, Ömür Gedik'in yazısında bambaşka bir şey söylediğini yazdı.
Akyüz yazısında şunları kaleme almıştı: "Gedik diyor ki: 'Geçen gün bir Ramazan çadırının yanından geçerken birden 'köpekler için niye böyle çadırlar olmasın ki' deyiverdim.
İster insan olsun, ister köpek, iyilik yapmak, aç karınları doyurmak bir ibadet şekli değil midir?' Gedik, 'Bu iftar çadırları da ne böyle, bu çadırlarda insanlar değil de köpekler doyurulsa daha iyi olmaz mı?' demiyor ki...
Zaten cümlenin devamında 'İster insan olsun, ister köpek, iyilik yapmak, aç karınları doyurmak bir ibadet şekli değil midir?' diye yazan biri iftara ve insana niye saygısızlık yapsın? Gayet insancıl bir dürtüyle 'Köpekler de doyurulsa, tıpkı insanların doyurulması gibi, ne güzel olur,' diyor.
Denilecektir ki: 'Ama iftar çadırının yanından geçerken bunu söylediğine göre insanlarla köpekleri eşitlemiş olmuyor mu?' Olmuyor; çünkü ben de bazen 'köpekleşen insanların' yanından geçerken 'insanları' düşünmekten kendimi alıkoyamam! Hatta sahurumu açtığım bazı günlerde gece karanlığında uluyan sokak köpeğine yiyecek atmışlığım da olmuştur.
Şimdi ben sahur vaktinde köpeği düşündüm diye sahurun mübarekliğine halel mi getirmiş oldum?! Hayvan sevgisini zaten çoktandır, 'toplumu aşağılayan' Bekir Coşkun'a bırakmakla hata etmiyor muyuz? Yüce Peygamberimizin, bırakınız yemek yerken hayvanları düşünmesini, namaz kılarken hırkasının üstünde uyuyan kediyi uyandırmamak için hırkasını kestiğini ne zaman unuttuk? Gedik'in 'İnsanla köpeği bir tuttuğunu' ileri sürenler şimdi kalkıp haşa, 'Peygamberimiz namazla kediyi bir tuttu...' mu diyecektir?! Ömür Gedik'in yazılarını beğenirsiniz beğenmezsiniz ama kastetmediği bir 'şey'den dolayı kendisini eleştirmek vicdanımın kabul edebileceği bir 'şey' değildi."