kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
John Lee Hooker Jr

Şehre Blues geliyor

BÜLENT DENLİ
BÜLENT DENLİ
02.10.2008
Bu yıl 19.'su gerçekleştirilecek Efes Pilsen Blues Festivali'nde bugüne kadar 71 grup ve 201 sanatçı sahne aldı. Bu sene 24 Ekim-3 Aralık arasında gerçekleşecek festivalde Eddie Bo, John Lee Hooker Jr. ve Watermelon Slim gibi isimler Türkiye'yi dolaşacak.
Dile kolay tam 19 yıl süren bir festivalden söz etmek istiyorum bu yazıda. Evet, Efes Pilsen Blues Festivali'nin bu yıl 19.'su yapılacak. Doğrusunu isterseniz müzik türü olarak blues ilginç geliyor bana. Çünkü enstrümandan daha çok sözler ağır basıyor.
Sözleri de kimi zaman Afrika kökenli Amerikalıların yaşadıkları eziyetleri, özgürlük isteklerini ve kimi zamanda dinsel yakarışlarını kapsıyor. Bu açıdan bakınca caz müziğinin henüz fazla kabul görmediği Türkiye'de Blues Festivali düzenlemek, her baba yiğidin harcı değil.
Ama ritüelik yapısı dikkate alınırsa Anadolu insanı blues'u sevebilir diye düşünüyorum. Çünkü müzikle yoğrulmuş Uzakdoğu ve Afrika kökenli dinsel ayinlerin benzerleri Anadolu'da yankılanıyor.
Anadolu insanı da tıpkı bluesda olduğu gibi derdini, isyanını, isteklerini, yaratana yakarışını kopuz, saz, bağlama, tef, darbuka, bendir, zil gibi aletlerin desteği ile anlatıyor. Birbirini takip eden benzer ses dizileri ve kendini tekrarlayan ritimlerle insanlar transa geçiyor. Bütün bunlardan sonra müziğin sosyolojisi açısından bakıldığında blues ve Anadolu'nun ciddi şekilde bir kesişme içinde olduğu söylenebilir.

SARF EDİLEN EMEK ÇOK FAZLA
Efes Pilsen'in bu yıl 19'uncusunu düzenleyeceği Blues Festivali kapsamında bütün bunları konuşmak üzere İletişim Müdürü Mustafa İlgün, Halkla İlişkiler Müdürü Durul Candemir ve Medya Danışmanı Berrin Ersoy Sağlam ile bir araya geldik.
Doğrusu sosyal sorumluluk projelerine her zaman maddi olarak yüksek pay ayıran Efes Pilsen yöneticileri zor çocukları Blues Festivali'ne ayrı bir önem veriyorlar.
Gözlemlerini aktarırken "Festivale ilk kez katılanlar bile form açısından blues'u kolaylıkla benimsiyor, biz de bu nedenle blues festivallerine özel bir önem veriyoruz," diyor. Aslına bakarsanız bizler için bu tür projeler bulunmaz nimet.
Üzerinde günlerce kafa patlatılmış, en ince ayrıntısına kadar planlanmış festivaller bence ziyafet sofrasına benzer. Size sadece neyi ne kadar yiyeceğinize karar vermek düşer, sonra dönüp gidilir. Nasreddin Hoca hikayesi gibi mutlaka da eleştirecek bir eksik buluruz.
Bu güçlükleri anlayabilmek ve işin özünü kavrayabilmek açısından Mustafa İlgün'ün geçmişle ilgili verdiği bazı bilgileri aktarmak istiyorum. Yaz başında Santralİstanbul'da düzenlenen One Love Festival için koca bir ekip tam 10 ay süreyle çalışmış. 18 bin genç, 10 ayda hazırlanan festivali iki gece içinde tüketmiş. Yemiş, içmiş ve mutlu bir şekilde evinin yolunu tutmuş. Şimdi bundan önce 18 Blues Festivali düzenlemek için sarf edilen emeği düşünebiliyor musunuz? 1990 yılından bu yana düzenlenen festivale bugüne kadar 71 grup katılmış, 201 sanatçı sahne almış.
Düzenlenen 228 konseri ise 261 bin kişi izlemiş. Sanatçılar ve organizasyon ekibi yaklaşık 8 bin kilometre yol kat etmiş.
Durul Candemir'e göre, bu sene 24 Ekim-3 Aralık tarihleri arasında yapılacak festival ayrı bir lezzete sahip. Çünkü dev isimler Türkiye'yi adım adım dolaşacak: "Efes Pilsen Blues Festival 19, bu yıl blues müziğinin efsane isimlerini ağırlayacak. Dünya çapında tanınmış bir piyano dahisi olan Eddie Bo, köklerini modern tınılarla harmanlayan, müziği geleneksel blues ve new age funk arasında bir sentez özeti olarak kabul edilen John Lee Hooker Jr. ve yaşadığı hayatın tüm renklerini müziğine taşımayı başaran Watermelon Slim, 21 şehirde gerçekleştirecekleri 25 konserle blues fırtınası estirecek." Festival, bu sene sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp Rusya ve Kıbrıs'a da uzanıyor.
Rusya, 2–3 Kasım'da Moskova'da, Kıbrıs ise 5 Kasım'da Girne'de gerçekleşecek konserlerle blues'a doyacak. Festivalin programı ise şöyle olacak: "24 Ekim Mersin, 25 Ekim Adana, 27 Ekim Gaziantep, 28 Ekim Diyarbakır, 30 Ekim Malatya, 31 Ekim Kayseri, 2 Kasım Rusya/Moskova, 3 Kasım Rusya/Moskova, 5 Kasım Kıbrıs/Girne, 7 Kasım Denizli, 8 Kasım Antalya, 9 Kasım Konya, 12 Kasım Trabzon, 14 Kasım Ankara, 15 Kasım Ankara, 18 Kasım Eskişehir, 19 Kasım Bursa, 21 Kasım İstanbul, 22 Kasım İstanbul."
Haberin fotoğrafları