kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Askerin 5 talebinden ikisi tamam...

Ersan ATAR
07.10.2008
Genelkurmay, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen ve "terörle mücadelede yasalardan kaynaklı zafiyeti ortadan kaldırması" için iletilen 5 talebi masaya yatırdı. "Arama" ve "askere operasyonda daha fazla yetki" taleplerine sıcak bakılıyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin dün yaptığı açıklamada "Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan gelen 5 talep vardı. Bunlardan ikisiyle ilgili bir yasal düzenleme, bir yönetmelik değişikliği yapılması konusunda bu kurulan komisyon bir karar almış. Ben de o karara büyük ölçüde katılıyorum" dedi. Alınan bilgilere göre talepler şöyle:

1- ARAMA: Ceza Muhakemesi Kanunu kapalı mekânlarda savcı izni olmadan, arama yapılmasını ve buralardaki delil niteliğindeki belgelere kolluk güçleri tarafından doğrudan el konulmasını engelliyor. Özellikle canlı bomba şüphelilerinin aramadan kurtulmasına neden olarak gösterilen bu yasal düzenlemede "savcı izni" şartının kaldırılması isteniyor.

2- YETKİ ALANI: Jandarma Teşkilat Kanunu'ndaki hükümler, askerlerin polis kontrolündeki yerlerde operasyon yapmasını engelliyor. Genelkurmay ve jandarma bu yetkinin verilmemesi nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde teröristlerin takibi konusunda zafiyet oluştuğunu savunuyor.

3- AVUKAT: Ceza Muhakemesi Kanunu'nda sorgu sırasında avukatın bulundurulması zorunlu. Genelkurmay ve diğer güvenlik birimleri bu uygulamayı, delillerin karartılması ve sorguda delil toplamanın sekteye uğraması nedeniyle sakıncalı buluyor.

4- SORGU: İl İdaresi Kanunu'nun 11'nci maddesi, operasyonlarda ve toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine sadece önleme ve olayları yatıştırma yetkisi veriyor. Asker ise "adli kolluk" yetkisi istiyor. Bu yetki tanınırsa asker, somut bir olay olmasa da "delil toplama" gerekçesiyle daha çok operasyon yapabilecek.

5- GÖZALTI: Ankara'da daha önce yapılan toplantılarda da masaya yatırılan ancak kabul görmeyen diğer talep ise gözaltı süresinin uzatılması oldu.