kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Görüşmeciye işkence

Ersan ATAR - ANKARA
06.10.2008
Tire'de bir mahkûm yakını soyularak, "çökkalk" yaptırıldı. İlçe İnsan Hakları Kurulu "Elle dokunma yok, ihlal bulunmuyor" dedi Sincan F Tipi'nde kanser hastası Erol Zavar'ın ziyaretçilerine gardiyanlar dayak attı. Darp edilenler arasında 9 yaşında çocuk da var..
Çırılçıplak soydular ama 'dokunmadılar'
Skandalın adresi İzmir. Aslında kamuoyunun yakından izlediği, CHP'nin Meclis gündemine taşıdığı bu olay 4 Temmuz'da gerçekleşti, ama daha da vahimi ihlali araştıran İlçe İnsan Hakları Kurulu raporuyla yaşandı. 24 yaşındaki Derya Desde, Tire Cezaevi'ndeki babası Mehmet Desde'yi ziyarete gittiğinde polis memurları tarafından arama gerekçesiyle tamamen soyunduruldu. 'Cinsel organında bir şey saklıyor olabilir' düşüncesiyle çömelip kalkma hareketi yaptırıldı. Tire Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu raporunda Derya'yı arayan kadın polis memurunun biraz aşırıya kaçtığı, ancak elle dokunma olmadığı kaydedildi ve "Elle dokunma olmadığı anlaşıldığından insan hakları yönünden bir ihlalin olmadığına oy birliğiyle karar verilmiştir" denildi. İlçe kaymakamı da üst yazısında bu görüşü onayladı. Ancak ayıp İnsan Hakları İl Kurulu'ndan döndü ve İl Kurulu raporunda, ilçede hazırlanan raporun şaşkınlık yarattığı belirtilerek "Elle arama, yani vücudu el yordamı ile yoklayarak arama yapılmamış bunun aksine kişiden iç çamaşırlarını sıyırması istendiğine ilişkin tespit yapılmıştır. Bu durum, elle arama kararları ile örtüşemez. Temas olmaması nedeniyle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararına uygunluğun söz konusu olduğunu söylemek de pek mümkün değildir" denildi. Başbakanlığa gönderilen yazıda ihlal iddiasının araştırılması gerektiği belirtildi.

AİHM ÖRNEK OLMALI
İl Kurulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin mahkûmların bile tamamen soyularak aranmasını insan hakları ihlali olarak gördüğünün altını çizdi. Desde'nin avukatı Çetin Bingölbalı, Derya'nın yaşadığı süreci "Bu olayı yaşadıktan sonra uzunca bir süre içine kapandı. Olayı anlatmakta güçlük çekiyordu" sözleriyle anlattı.