kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ekim 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Cahil olmak değil cahil kalmak ayıp' diyenler okusun!

05.10.2008
NTV Yayınları'ndan çıkan ve kısa sürede 6. baskısını yapan 'Cahillikler Kitabı' bilmediklerimizi ve yanlış bildiklerimizi tek tek sıralıyor. İşte, John Lloyd ile John Mitchinson'ın kaleme aldığı kitaptan, cehaletin azalmasını sağlayacak bazı bilgiler.....
Yaşayan en büyük şey nedir?
Mantar. Ve bu, çok nadir görülen bir mantar türü de değil. Kesilmiş ağaç kütüğünün üzerinde büyüyen bal mantarından muhtemelen bahçenizde bile vardır.

İnsanoğlunun inşa ettiği hangi yapı aydan görülebilir?
Çin Seddi dediyseniz on puan kaybettiniz. İnsan eliyle yapılmış hiçbir şey aydan çıplak gözle görülemez. Ay ile uzayı birbiriyle karıştırmamak gerekir. Uzay oldukça yakındır. Yerin yüzeyinden 100 km uzaklaşıldığında uzay başlar. Bu noktadan birçok yapı görülebilir. Dünyadan uzaklığı 400 bin km'den fazla olan aydan ise kıtalar bile güçlükle görülür.

'Hank hank' diye ses çıkaran hayvan hangisidir?
Arnavutluk'taki domuzlar... Arnavutluk'taki köpekler ise 'hem hem' diye ses çıkarır. Katalanca'da köpekler 'bap bap' der. Çin'deki köpekler 'veng veng', Yunanistan'dakiler 'gav gav', Slovenya'dakiler 'hov hov', Ukrayna'dakiler 'haf haf', Türkiye'dekiler de 'hav hav' der. Bu ses İzlanda'da 'voff', Endonezya'da 'gong gong', İtalya'da da 'bau bau'dur.

AY'IN KOKUSU VAR MIDIR?
Kaç tane burun deliğimiz var?

Dört. İki tane görebildiğimiz, iki tane de göremediğimiz... Bu keşif balıkların nefes aldığının gözlemlenmesi sonucunda ortaya çıktı. Balıklar oksijenlerini sudan alıyor, çoğunun iki çift burun deliği var. Ön yüzdeki bir çift, suyun girişi; bir çift 'egzoz borusu' da çıkışı için. Asıl soru şu: İnsanlar balıktan evrimleştiyse, diğer iki burun deliği nereye gitti? Cevap şöyle: Kafanın içine girerek Yunanca 'huniler' denilen iç burun delikleri haline geldiler. Boğaza bağlanıyor ve burundan nefes alabilmezi sağlıyorlar.

İnsanın kaç duyusu vardır?
En az dokuz. Hepimizin bildiği beş duyunun dışında üzerinde genellikle uzlaşılan dört duyu daha vardır: Isı duyusu: Derimizde ısıyı hissetmemizi sağlayan duyu. Denge duyusu: İç kulaktaki sıvı içeren boşluklar tarafından yönlendirilen ve hareketlerimize denge katan duygu. Ağrı duyusu: Deride, eklemlerde ve organlarda hissedilen acının algılanması. İçalgı: Bu duyu vücudumuzdaki bileşenleri görmediğimiz ya da hissetmediğimiz halde nerede olduğunu bilinçaltında bilmemizi sağlar.

Ay nasıl kokar?
Anlaşıldığı kadarıyla barut gibi. Ay'da yalnızca 12 kişi yürüdü; bunların hepsi de Amerikalı'ydı. Astronotlar Ay'daki toprağın kara benzediğini, barut gibi koktuğunu ve tadının çok kötü olmadığını söylediler. Bu toprak büyük ölçüde Ay'ın yüzeyine çarpan göktaşlarının yol açtığı silikon dioksitten meydana geliyor. Bunun yanısıra demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de içeriyor.

Kırkayağın kaç ayağı vardır?
Kırk değil, yüz de değil. Kırkayak kelimesi, Latince 'yüz ayak' anlamına gelen centipeda kelimesinden gelmektedir. Kırkayaklar yüz yılı aşkın süredir kapsamlı biçimde incelenmelerine karşın tam yüz ayağa sahip bir örneğine rastlanmamıştır. Ayak çiftleri 15'le 191 çift arasında değişir.

Kulağakaçan böceğinin kaç penisi vardır?
İki. Kulağakaçanın, birincisinin kırılması durumuna karşı (ki bu sıklıkla başına gelir) yedek bir penisi vardır. İki penis de çok kırılgandır görece uzundur; uzunlukları bir santimin biraz üzerindedir. Yani böceğinin kendisinden daha uzundur.

MARİE ANTOİNETTE SUÇSUZMUŞ!
En büyük penise sahip hayvan hangisidir?

Kaya midyeleri... Bu son derece gösterişsiz hayvanlar, boyutlarına göre en uzun penise sahiptir. Bunların penisleri, vücutlarının yedi katı büyüklüğüne kadar ulaşabilir.

Köpekler nasıl çiftleşir?
Köpekler arka arkaya çiftleşir. Bir köpeğin üzerinde gidip gelen bir köpek gördüğünüzde bu aslında bir üstünlük hareketidir. Boşalma çok nadir gerçekleşir.

'Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' sözü, aslında kime aittir?
Bilinenin aksine, 1789 yılında kraliçe olan Marie Antoinette değil. Bu ifade en aşağı 1760'tan beri aristokratik çürümenin tasviri olarak yazılı biçimde kullanılıyordu. Jean Jacques bu ifadeyi daha 1740'ta duyduğunu ileri sürüyordu.