kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

5 karakolun yeri değiştirilecek

AA
Giriş Saati : 05.10.2008 11:18
Güncelleme : 05.10.2008 19:05
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı, Aktütün Jandarma Sınır Bölüğüne düzenlenen saldırıya katılan bölücü terör örgütü grubunun Irak'ın kuzeyindeki Avaşin Basyan bölgesinde, değişik bölgelere kaçıp saklanmaya çalışan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensuplarına yönelik teknik vasıtalarla tespit edilen hedeflere Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca dün hava operasyonu icra edildiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan basın açıklamasında şu bilgilere yer verildi:
''3 Ekim 2008 tarihinde Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne düzenlenen saldırıya katılan bölücü terör örgütü grubunun Irak;ın kuzeyindeki Avaşin Basyan bölgesinde, değişik bölgelere kaçıp saklanmaya çalışan PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensuplarına yönelik teknik vasıtalarla tespit edilen hedeflere Türk Hava Kuvvetlerine mensup savaş uçaklarınca 4 Ekim 2008 tarihinde hava operasyonu icra edilmiştir.
Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.
İcra edilen operasyonlarda, her zaman olduğu gibi sadece PKK/KONGRA-GEL terör örgütü hedef alınmış, sivil halk ve yerel unsurların olumsuz etkilenmemesi için gereken hassasiyet gösterilmiştir.''
Orgeneral Iğsız, Genelkurmay Karargahında İnönü Salonu'nda düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Aktütün karakoluna yönelik saldırı ve ardından çıkan çatışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Aktütün Sınır karakolundaki çatışma sırasında irtibat kesilen iki uzman çavuşa halen ulaşılamadığını belirten Orgeneral Iğsız, ''Değerlendirmemize göre iki uzmanımız şehit olmuş olabilir. Aramalarımız aralıksız olarak devam etmektedir'' dedi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, ''Değerlendirmemize göre iki uzmanımız şehit olmuş olabilir. Aramalarımız aralıksız olarak devam etmektedir'' dedi.

Orgeneral Iğsız, Aktütün Sınır Karakolu'nun, Berçar Tepe'ye taşınmasına ilişkin çalışmanın geçen yıl başlatıldığını, karakolun 2009 yılı yazına kadar buraya alınmasının planlandığını bildirdi.

Bu mücadelenin terör örgütüyle güvenlik güçleri arasındaki mücadele olduğunu vurgulayan Orgeneral Iğsız, ''Başka şeyler karıştırılmasın. Bireysel olaylar bireysel boyutta kalmalı'' dedi. Orgeneral Iğsız, terör örgütünün bir çıkış yolu arayışı içinde ses getirecek eylemlere yöneldiğini belirterek, ''Terör örgütü kırılma noktasına doğru gidiyor. Bu sadece bizim düşüncemiz değil'' diye konuştu.

Orgeneral Iğsız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında 9 Ekim Perşembe günü geniş kapsamlı terörle mücadele değerlendirme toplantısı yapılacağını bildirdi.

IRAK'IN KUZEYİNDEKİ YEREL YÖNETİMİN HİÇBİR ŞEKİLDE DESTEĞİNİ ALAMADIK

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, ''Bu şehitleri boşu boşuna şehit edilmiş haline dönüştürürsek onlara hakaret etmiş oluruz. Verilen görevde sonuna kadar mücadele ettiler ve başardılar'' dedi.

Orgeneral Hasan Iğsız, Genelkurmay Karargahı İnönü Salonu'nda, basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Orgeneral Iğsız, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Sınır Karakolu'nda meydana gelen çatışmada en ufak bir zafiyet ortaya çıkmadığını, şehitlerin kahramanca mücadele ettiğini söyledi.

Çatışma sırasında, Jandarma Özel Harekat Timi'ne mensup iki uzman erbaş ile irtibatın kesildiğini ve uzman erbaşlara halen ulaşılamadığını belirten Orgeneral Iğsız, ''Değerlendirmemize göre iki uzmanımız şehit olmuş olabilir. Aramalarımız aralıksız olarak devam etmektedir'' dedi.

Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin hiçbir şekilde desteğini alamadıklarını söyleyen Orgeneral Iğsız, buradaki yol, hastane gibi imkanların da terör örgütüne sunulduğunu belirtti. Orgeneral Iğsız, beklentilerinin Irak'ın kuzeyindeki yönetimin PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi ve örgüte verilen desteğin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.

Orgeneral Iğsız, sivil halka zarar verilmemesinin temel prensipleri olduğunu vurgulayarak, örgütün bunu istismar ettiğini, özellikle Irak'ın kuzeyinde halka çok yakın bölgelere yerleştiklerini anlattı.

ABD İLE İSTİHBARAT ALIŞVERİŞİNDE SIKINTI YOK


ABD ile istihbarat alışverişinin devam ettiğini kaydeden Orgeneral Iğsız, ''Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok'' diye konuştu.

Orgeneral Hasan Iğsız, Aktütün'de meydana gelen olayın 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel tarafından incelendiğini ve değerlendirildiğini belirterek, Orgeneral Özel'in dün ve bugün bölgede bulunduğunu söyledi.

Terör örgütünün kırılma noktasına doğru gittiğini ifade eden Orgeneral Iğsız, bugün örgüt mensuplarının büyük bölümünün de endişe içinde olduğunu çıkış yolu arayan örgütün ses getirecek bir eylem düzenlemek için Aktütün'de bunu gerçekleştirmeye çalıştığını kaydetti. Orgeneral Iğsız, ''Aktütün'de bunu gerçekleştirememiştir. Bayraktepe'de 6 lider askerden 5'inin zarar görmesine rağmen direnişte en ufak azalma olmamıştır. Bu şehitleri boşu boşuna şehit edilmiş haline dönüştürürsek onlara hakaret etmiş oluruz. Verilen görevde sonuna kadar mücadele ettiler ve başardılar'' diye konuştu.

IRAK'IN KUZEYİNE SICAK TAKİBE İHTİYAÇ DUYULMADI

Orgeneral Iğsız, Irak'ın kuzeyine sıcak takip konusunda, ''Böyle bir şeye ihtiyaç duyulmadı. Topçu ve Hava Kuvvetleri ile yapılmasının yeterli olacağı düşünüldü'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Perşembe günü terörle mücadele konusunda yapılacak toplantıda terörle mücadeleye ilişkin yasal taleplerinin dile getirileceğini ifade eden Orgeneral Iğsız, ''İnsan hakları açısından alınan bütün tedbirlere saygılıyız, ancak terörden zarar görebilecek insanların haklarını da unutmamamız gerekiyor. Güvenlik ihtiyaçlarıyla insan hakları arasında bir denge olmalı'' dedi.

Iğsız, Perşembe günü yapılacak toplantıda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un terörle mücadele konusunda daha önce dile getirdiği ekonomik sosyal ve benzeri tedbirlerin de ele alınacağını belirtti.

Televizyonlarda Aktütün'deki çatışma ve benzeri terör olayları tartışılırken, politik ve stratejik yönlerin ele alınmasından rahatsızlık duymadıklarını, ancak bilinmeyen bir durumun taktik açıdan değerlendirilmesinin yanlışa yol açtığını söyleyen Orgeneral Iğsız, bugün bazı gazete manşetlerinde, ''bu şehitler sanki bir hiç uğruna hayatını kaybetmiş gibi '' ifadelerin yer aldığını dile getirerek, ''Bu şehitler vazifeyi kutsal bilip, vazife uğruna hayatlarını vermişlerdir. Kahramanca bu vazifeyi başarmışlardır. Onları minnetle anıyoruz'' diye konuştu.
Orgeneral Iğsız, çatışmada yaralanan askerlerden ikisi hariç diğerlerinin durumunun iyi olduğunu, bu iki askerin de çok ciddi hayati tehlikelerinin bulunmadığını bildirdi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, dağılma sürecindeki terör örgütünün bir çıkış yolu aradığını belirterek, ''Çıkış yolu ses getirecek bir eylemdir. Kendileri açısından az riski olan ama büyük ses getirecek eylemlerin peşindedirler. Aktütün'de bunu gerçekleştirememişlerdir'' dedi.

Bu mücadelenin terör örgütüyle güvenlik güçleri arasındaki bir mücadele olduğunu vurgulayan Orgeneral Iğsız, ''Hiçbir vatandaşımız bu kapsama alınmamalıdır. Genellemeler yapılmamalıdır. Bireysel olaylar, bireysel boyutta bırakılmalıdır'' diye konuştu.

Orgeneral Iğsız, Genelkurmay Karargahı İnönü Salonu'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile savunma muhabirlerine Aktütün Sınır Karakolu'na yönelik saldırı ve ardından çıkan çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantının başında Aktütün Sınır Karakolu'nun bulunduğu bölgeyi harita ve kroki üzerinden anlatan Orgeneral Iğsuz, çatışmanın gerçekleştiği Bayraktepe'den dün alınan görüntüleri de izlettirdi. Basın kuruluşlarına da dağıtılan görüntülerde 73 haneli Aktütün Köyü'nün konumu, sınır bölüğünün merkezi ve emniyet unsurları yer alıyor.
Orgeneral Iğsız, Aktütün'ün bulunduğu bölgenin Irak ile Hakkari arasında birkaç önemli geçiş bölgesinden biri olduğunu ifade ederek, karakolun Hakkari'nin iç bölgelerine bağlanan çok önemli bir yaklaşma istikametini tıkadığını belirtti. 2. Ordu bölgesinde Aktütün benzeri 365 tane üs bölgesinin yer aldığını bildiren Orgeneral Iğsız, ''Bunların hepsini tek tek Ordu Komutanı'nın dolaşması mümkün değil. Ancak ben 2. Ordu Komutanlığım döneminde üç defa Aktütün Karakolu'na gittim. Bu da bölgeye verdiğimiz önemin işaretidir'' dedi.

Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yaz mevsimine girerken yapılan takviyelere ilişkin bilgi de veren Orgeneral Iğsız, bölgenin önemi dikkate alınarak bir Jandarma Özel Harekat (JÖH) Bölüğü, iki motorlu piyade kolu, bir havan tespit radarı, iki tank, üç adet 203 milimetrelik top, iki adet 105 milimetrelik top, üç adet 81 milimetrelik havan, bir adet uçaksavar ile 291 personelin karakolda görevlendirildiği kaydetti.

Kroki üzerinde çatışmaya ilişkin bilgiler veren Orgeneral Iğsız, teröristlerin uçaksavar, havan ve makineli tüfeklerle Irak'ın kuzeyinden ve karakolun batısından, Otyeritepe'den yoğun ateş açtığını söyledi. Radarla teröristlere ait havanın yerinin tespit edilmesi üzerine topçu atışlarıyla bu bölgede etki altına alındığını anlatan Orgeneral Iğsız, Bayraktepe'nin çok kayalık olması nedeniyle burada taşlarla kurulun mevzilerin teröristlerin havan atışı sırasında yıkıldığın dile getirdi. Orgeneral Iğsız, çatışmada şehit olan 15 personelden 13'ünün şarapnel yarasıyla şehit düştüğünü anlattı. Orgeneral Iğsız, olay sırasında Hakkari'den Kobra tipi taarruz helikopterini bölgeye sevk edildiğini, tespit edilen 10-15 kişilik bir terörist grubun da iki F-16 tarafında vurulduğunu bildirdi.

''DİRENİŞTE EN UFAK ZAFİYET YOK''

Orgeneral Hasan Iğsız, dağ komando bölüğünden JÖH'ten Bayraktepe'ye takviye yapıldığını ifade ederek, ''Bayraktepe'de bir talihsizlik yaşandı. Lider konumundaki 6 personelden biri şehit oldu, 4'ü yaralandı. Bayraktepe'de sevk ve idare yönünden bazı sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak akşam saatlerinde takviyenin Bayraktepe'ye ulaşmasıyla olay kontrol altına alınmıştır'' diye konuştu.

Sınır ötesindeki hedeflerin Hava Kuvvetleri ve topçu atışlarıyla etki altına alındığını dile getiren Orgeneral Iğsız, ''Lider personel kaybına rağmen bölgedeki direnişte en ufak bir zafiyet ortaya çıkmamıştır. Şehitlerimiz kahramanca mücadele etmişlerdir. İki uzman erbaşımıza da halen ulaşabilmiş değiliz. Aramalarımız devam ediyor. Değerlendirmemize göre iki uzmanımız şehit olmuş olabilir. Aramalar aralıksız olarak devam etmektedir'' dedi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, teröristlerin hedefinin Bayraktepe'ye tamamen kontrol altına aldıktan sonra Aktütün bölük merkezine ''etki sağlamak'' olduğunu ifade ederek, terör örgütünün bu amacına ulaşamadığını ve çatışma sırasındaki bilinen zayiatının 23 olduğunu söyledi. Orgeneral Iğsız, hava kuvvetleri ve topçu atışıyla etkisiz hale getirilen terörist sayısının bu rakamın dışında olduğunu ifade ederek, ''Terörist zayiatının bunun oldukça üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz'' şeklinde konuştu.

''NEREYE BAKACAĞIMIZA BİZ KARAR VERİRİZ''

Orgeneral Iğsız, daha sonra soruları yanıtladı.

İstihbarat konusunda ''bir anlayış farklılığı olduğunu'' ifade eden Orgeneral Iğsız, şunları kaydetti:
''Teknik imkanının varsa her yeri kontrol altında tutabilirsiniz. Ancak teknik imkanlar bu şekilde çalışmıyor. Teknik olarak bizim imkanlarımız her alanı kontrol altına alacak düzeyde değil. Dünyada da böyle bir teknoloji yok. Biz 100-150 metrelik bir alanı kontrol altına alabiliyoruz. Bu, haritada kalem ucu kadar bir yere bakıyorsunuz demektir. Ancak teknik imkanların doğru kullanımı bir maharet işi. Arkadaşlarımızın mahareti çok üst düzeydedir. Bütün bölgeye tarasanız bu seneyi bulur. Seçicilik büyük bir maharetle gerçekleştirilmektedir.''
Orgeneral Iğsız, bu teknik imkanların meteorolojik durum ve coğrafi koşullardan da etkilendiğini dile getirerek, ''Biz burada kuş uçsa görürüz diyemeyiz. Hiç kimse göremez'' dedi.

İstihbarat konusunda Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimden hiçbir destek almadıklarını anlatan Orgeneral Iğsız, terör örgütünün ise yol ve hastane gibi altyapı imkanlarını kullandığına dikkati çekti. Orgeneral Iğsız, ''Bizim, 'sivil halka zarar vermeme' temel prensiplerimizden biri. Biz bu konuda önümüze çıkan çok iyi fırsatları dahi değerlendirmedik. Örgüt de bunu istismar ediyor. Özellikle Irak'ın kuzeyinin önemli bölümünde örgüt mensupları halka çok yakın yerlerde bulunuyor. Yerel yönetimin de bunu engelleme yönünde çabası bulunmuyor'' diye konuştu.
Orgeneral Iğsız, bir başka soru üzerine, ABD ile istihbarat alışverişinin devam ettiğini, bu konuda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, ''Ancak nereye bakacağımıza biz karar veririz'' dedi.

ERKEN BAŞLATMIŞLAR

Orgeneral Hasan Iğsız, Bayraktepe'deki çatışmadan bir gece önce birkaç kişilik bir terörist grubun görüntüsünün tespit edildiğini ifade ederek, zaman zaman bu tür görüntülerin alınabildiğini, bunun üzerine topçu uygulaması yapıldığını, sabah da JÖH timinin Bayraktepe'ye sevk edildiği bilgisini verdi.

Gönderilen jandarma birliğinin hemen temasa girmesiyle teröristlerin eylemi hemen başlattığını anlatan Orgeneral Iğsız, Bayraktepe'de ilk isabet alanın termal kamerayı kullanan asker olduğunu ifade etti. Orgeneral Iğsız, eylemin öğle saatlerinde başlatılmasının ''terör örgütünün tercih ettiği bir saat olmadığını'' belirterek, ''Takviye JÖH timi bölge ulaştıktan sonra alınan görüntülerle erken çatışmaya girilmesi sonucunda örgütün eylemi o saatte başlatmak zorunda kaldığını'' kaydetti.

Teröristlerin havanları bölgeye yakın yerlere taşıyarak bunları kullanmayı planladığının anlaşıldığını kaydeden Orgeneral Hasan Iğsız, önce havanlarla etki sağlayıp, ardından karanlıkta sızma tarzı faaliyeti başlatmayı planladıklarını söyledi. Orgeneral Iğsız, ''Sızmayı denemişler ve ağır bir bedeli onlar da ödemişlerdir'' dedi.
Orgenaral Iğsız, teröristlerin bölgeye parça parça geldiğinin düşünüldüğünü de söyledi.

''SES GETİRECEK EYLEM PEŞİNDELER''

Orgeneral Hasan Iğsız, şunları kaydetti: ''Örgüt kırılma noktasına doğru gidiyor. Bu sadece bizim düşüncemiz değil. Bugün örgüt mensuplarının büyük bir bölümü ve sempatizanları da bu endişe içindeler. Örgüt içerisinde ikilikler ortaya çıkmaktadır. Firarlar artmaktadır. Örgüt bir çıkış yolu arıyor. Çıkış yolu ses getirecek bir eylemdir. Kendileri açısından az riski olan ama büyük ses getirecek eylemlerin peşindedirler. Aktütün'de bunu gerçekleştirememişlerdir. Örgüt az zayiatla bu işi halletmek, tepeyi ele geçirdikten sonra da aşağıdaki bölüğü iyice etki altına almaktı. Ancak bunu gerçekleştirememişlerdir. Bayraktepe'de 6 lider personelden 5'i zarar görmüş olmasına rağmen oradaki direnişten en ufak bir azalma olmamıştır.''

BALIKESİR'DEKİ OLAY

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, bir gazetecinin, terörist saldırının Balıkesir'deki olaylarla bağlantılı olup olmayacağı yönündeki sorusunu yanıtlarken, şunları söyledi:
''Onu çok fazla tahmin etmiyorum. Ancak bu mücadelenin terör örgütü ile güvenlik güçleri arasındaki bir mücadele olduğu dikkatten uzak tutulmamalıdır. Bu, bazı taraflarca farklı farklı gruplar, halklar arasında bir mücadele haline dönüştürülmeye çalışılıyor. Balıkesir olayında, bu bakımdan bütün vatandaşlarımızın çok dikkatli olmasında yarar vardır. Bu mücadele örgütle güvenlik güçleri arasındaki bir mücadeledir. Hiçbir vatandaşımız bu kapsama alınmamalıdır, genellemeler yapılmamalıdır. Bireysel olaylar, bireysel boyutta bırakılmalıdır. Yasal olarak suç işleyen de onun bedelini ödemelidir.''

SINIR ÖTESİNDE GÜVENLİK BÖLGESİ

Orgeneral Iğsız, Türkiye-Irak sınırında bir güvenlik bölgesi oluşturulmasına yönelik soruya da şu karşılığı verdi:
''Örgütün işgal ettiği bölgeyle bizim aramızda bir tampon bölge oluşturma söylendiği kadar gerçekleştirilmesi kolay bir olay değil. Bir güvenlik bölgesi oluşturmak için buralara birlik bağlamanız gerekiyor. Acaba buraya ne ölçüde birlik tahsisi gerekir? Bugün TSK bu kadar birliği ayırabilecek lükse sahip midir? Oraya birlik koymakla iş bitmiyor. Onun her türlü ihtiyacının karşılanması da dahil... Biz hudut bölgelerimizde geçiş olabilecek bütün önemli yerlere oturmuş durumdayız. Bunlara rağmen geçişler oluyor ama çok zor şartlarda. Alınan tedbirlerle birçok geçiş anında yakalanabiliyor.''

Orgeneral Hasan Iğsız, Aktütün bölgesinin çok önemli geçiş noktası olduğunu ifade ederek, terör örgütünün bir yerde sıkıntı hissettiği zaman orayı rahatsız ettiğini, Aktütün bölgesinin de çok rahatsız edilen bir yer olduğunu ve bölgeye yönelik irili ufaklı 1992'den bugüne kadar 38 terör saldırısı olduğunu kaydetti. Orgeneral Iğsız, 1992'den bu yana Aktütün'e benzer şekilde sınır bölgesindeki Üzümlü'de 68, Alan'da 30, Uzundere'de 127, Samanlı'da 20, Eruh'ta ise 371 terör olayı yaşandığını bildirdi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, bir soru üzerine, geçmişte bazı sınır karakollarının kaçakçılık olayları düşünülerek tabanlara yerleştirildiğini, terörle mücadelede bu karakollardan yararlanmak istenildiğinde yüksek yerlerin emniyete alınması ihtiyacının hissedildiğini söyledi. Orgeneral Iğsız, ''Ama Aktütün bu kapsamda değil. Kalkıp o karakolu tepenin üstüne kurarsanız, ikmalini bile yapamazsınız'' dedi.

EKİM AYINDAKİ EYLEMLER

Orgeneral Iğsız, bir gazetecinin ''büyük terör eylemlerinin ekim ayında olduğunu'' söylemesi üzerine, ''Ekim ayı terör örgütünün kış hazırlıklarını yaptığı bir dönem. Ondan sonra kışın bir yerlere sığınacaklar. Onun için kışa girmeden seslerini duyuracak bir eylem yapmak istemektedirler'' tespitinde bulundu.
Bir soru üzerine, sınır birliklerinde tatil ve bayram günlerinin haftanın diğer günlerden farklı olmadığını ifade eden Orgeneral Iğsız, üs bölgelerinde ''konsantrasyonu bozmaması'' için televizyona bile izin verilmediğini dile getirdi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, TSK'nın yaptığı olumlu ya da olumsuz her faaliyeti değerlendirmeye tabi tuttuğunu kaydetti.

Genelkurmay Karargahı'ndaki basın bilgilendirme toplantısı saat 14.00'de başladı ve yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.