kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ekim 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Lenslerin son kullanım tarihi var mı?

02.10.2008
Bir aylık numaralı lens almıştım ancak 2.5 aydır kullanıyorum. Bir şikayetim de yok. Süresi geçen lenslerin, gözlerime herhangi bir zararı olur mu? Esra K./Bolu
Kadıköy Şifa Hastanesi'nden Op. Dr. Cenk Oğurtanı, lens kullanımı hakkında bilgiler verdi: "Süresi geçen lens kullanmak, gözünüze zarar verir. Atılabilir lensler, süresini çok fazla aşacak şekilde kullanılmamalıdır. Zorunlu durumlarda en fazla 10 günlük bir tolerans tanınabilse bile, bu durum bir alışkanlık haline getirilmemelidir. Lenste görünür fiziki bir değişiklik olmaması ve görünürde sağlam olması, o lensin hala sorunsuzca takılabilmesi anlamına gelmez. Lensin üzerindeki mikro birikimler orta ve uzun vadede birçok alerjik sorunun kaynağı olabilir. Sorunsuz lens kullanımı için aylık atılabilir lensler seçilmeli ve süresinde kullanılmalıdır."

Şekerli çay dişleri çürütür mü?
Fazla şekerli çay içmek ya da fazla meyve yemek dişlerin erken çürümesine yol açar mı? Çay içtikten sonra dişlerimi fırçalamalı mıyım? Erdem C./Isparta
Caddebostan Diş Kliniği'nden Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş sağlığıyla ilgili bilgiler verdi:
* Dişlerin çürümesi; tükürük yapısı, beslenme alışkanlıkları ve diş üzerinde biriken bakteri plağının diş fırçalama ile yeteri kadar temizlenmemesi gibi faktörlerden kaynaklanır.
* Çay ve benzeri sıvılarla bol miktarda şeker alınmasının diş çürüğüne katkısı vardır. Çay içtikten hemen sonra ağzın su ile çalkalanması, riski azaltır.
* Çok meyve yemek de, meyve asitleri ve şeker nedeniyle çürük riskini artırır. Bir yandan da meyve yerken artan tükürük miktarı tamponlama etkisine sahip olup, dişleri korur.
* Eğer dişler her gün iki kez fırçalanıyor ve diş ipi kullanılıyorsa; fazla meyve ve şekerli çay diş çürüğüne yol açmaz.
Haberin fotoğrafları