kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakan Tüzmen: 3 ayda 36 milyar dolar ihracat yapacağız

Giriş Saati : 03.10.2008 10:09
Güncelleme : 03.10.2008 23:40
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ihracat konusunda çok önemli başarılara imza attığını belirterek, yılın son 3 aylık döneminde 36 milyar dolarlık ihracat, 50 milyar dolar civarında ithalat yaparak, 14 milyar dolar gibi bir ticaret açığı verilmesinin beklendiğini bildirdi.

Bakan Tüzmen, bir program için geldiği Mersin'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ihracatını geliştirmek konusunda çok önemli bir aşama kaydettiğini, bu konuda iş adamlarının çok azimli bir performans gösterdiğini söyledi.

Yılbaşında belirlenen program hedefinin 119 milyar dolar olduğunu, ancak yapılan güzel işler sayesinde bu rakamın 136 milyar dolara çıkarıldığını hatırlatan Tüzmen, dünya genelinde yaşanan krize rağmen ihracat artışını sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Bu kapsamda yılın son 3 ayında 36 milyar dolarlık bir ihracat rakamını geride bırakılmasının beklendiğini ifade eden Tüzmen, ''Bu dönemde milyar dolar civarında ise ithalat yapacağımızı sanıyorum. Yani 3 aylık dönemde 14 milyar dolar gibi bir ticaret açığımızın olmasını bekliyoruz. Bazı kesimler tarafından bu açık çok büyük görülebilir. Ancak bunu çevirebildiğimiz zaman herhangi sorun teşkil etmez. Ama bizim temennimiz bu açığın hiç olmaması. Tabii ki bu da, önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek gelişmeler'' dedi.

İŞ ADAMLARININ IRAK'TAN ALACAKLARI
Bakan Tüzmen, geçtiğimiz yıllarda iş adamlarının Irak'tan alacaklarını tahsil edilemediği yönündeki sıkıntıda gelinen son noktayla ilgili olarak, iş adamlarının alacaklarını artık tahsil edebildiklerini söyledi.

Ancak zaman zaman sıkıntıların yaşandığına işaret eden Tüzmen, şöyle konutu:
''Bu sıkıntıları da aşabilmek için Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanlarımız ve biz kişisel kontaklarımızı kullanarak baskı yapıyoruz. Maalesef orada henüz rejim tam olarak oturmadı. Türk firmaları ihaleleri almasına rağmen bir takım aracılar ortaya çıkıyor ve ihaleler tekrar iptal ediliyor. Bu aracı sistemi son derece ilkel bir sistemdir. Kabul edilecek bir sistem değildir. Böyle uygulamaları kınıyoruz. Bizim iş adamlarımızın şu anda 1990'lardan kalma alacakları var. Bugün son dönemlerde ise Irak'tan 500 milyon dolara yakın alacağımız bulunuyor.''

Bu yıl Irak ile ticaret hacmimin 5 milyar doları geçeceğine işaret eden Tüzmen, 2009 yılında bu rakamın 7,5 milyar dolar seviyelerinde kadar yükselmesinin planlandığını kaydetti.

ARAP ÜLKELERİYLE TİCARET
Türkiye'nin son dönemlerde Arap ülkeleriyle olan ihracatının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 75 oranında arttığını bildiren Tüzmen, şunları kaydetti:
''Baktığımız zaman pazarlarımız Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez ülkelerinin önemli bir kısmını kapsamış durumda. Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman, Ürdün, Suriye ve Mısır ihracatımızda aklımıza gelen Arap ülkelerinden bir kısmı. Bu ülkelere mal olarak işlenmiş gıda ürünleri, demir çelik, çimento, elektronik, otomotiv ve kimya ürünleri gönderiyoruz. Hizmet sektöründe ise müteahhitlik sektörü önemli bir paya sahip. Yaklaşık 50 milyar dolarlık ihracatı çevre ülkelere, nereden bakarsanız 25-30 milyar dolarlık ihracatı ise Arap ülkelerine yapıyoruz.''

AA