kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Global piyasaların endişesi bitmiyor

Giriş Saati : 03.10.2008 09:58
Güncelleme : 03.10.2008 23:40
Yeni Haber
ABD'de kurtarma planı oylaması bugün yapılacak. ABD'de giderek kararan ekonomik görünüm ve küresel kredi krizi bir yandan Asya borsalarında düşüşü derinleştirirken, Kongre'nin finansal sektörü kurtarmak için hazırlanan 700 milyar dolarlık paketin revize edilmiş biçimini onaylaması için baskılar da artıyor.

Ancak ABD'nin resesyona doğru yol aldığını gösteren yeni veriler, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean- Claude Trichet'nin Avrupa'da ekonominin giderek kötüleştiğini söylemesiyle birleşince, bu büyük kurtarma paketi onaylansa bile, bunun kökü derinlerde olan zafiyetleri düzeltmeye yetmeyeceği kaygıları büyüyor.

Tokyo'da Nozomi Securities'de menkul kıymetler yöneticisi Takahito Murai, "Yatırımcılar ABD Temsilciler Meclisi'nin kurtarma paketini onaylamasını bekliyor ancak bu olsa bile ne derecede etkin olacağı hâlâ tartışmalı olduğu için piyasalardaki etkisi nötr kalacaktır" dedi.

Temsilciler Meclisi çoğunluk lideri Steny Hoyer, kurtarma paketinin bugün Meclis'te tartışılacağını, ardından da oylanacağını söyledi. Meclis Başkanı Nancy Pelosi ise daha önce, tasarının kabul edileceğinden emin olmadıkça tasarıyı genel kurulda tartışmaya açmayacağını söylemişti.

Meclisin Pazartesi günü hiç beklenmedik bir oylamayla paketin ilk hazırlanan biçimini reddetmesi, tüm piyasaları altüst etmişti. Daha sonra paketin revize edilmiş versiyonu, Çarşamba günü Senato'da yapılan oylamada her iki partinin de oylarıyla 25'e karşı 74 oyla kabul edildi.

Yeni halinde planda, bazı vergi indirimleri getiren ve banka mevduatlarında sigorta kapsamını genişleten hükümler yer alıyor.

Wall Street dün yüzde 4 düşüş gördü ve para piyasalarında, dolara hücumu artıran bir tıkanma yaşandı.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası da, beş yıldan bu yana ilk kez faiz oranlarında indirime gidebileceğinin işaretini verdi.

ABD SEÇİMİNİ ETKİLEYECEK
Finansal kriz, bir ayı biraz aşkın bir süre sonra yapılacak olan ABD başkanlık seçimi ortamında en önemli konu halini alıyor. Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama da, Cumhuriyetçi aday Joe Biden da Senato'da ekonomik kurtarma paketini oylarıyla desteklediler.

Başta Hazine Bakanı Henry Paulson olmak üzere planın destekçileri, Temsilciler Meclisi üyelerinden daha önceki ret oylarını değiştirmelerini istediler.

Fırtınanın ortasında kalan kredi piyasalarındaki derin gerilim sürüyor. Bankaların birbirine borç vermekten ürktüğü ortamda, bankaların ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) doğrudan borçlanmaları rekor düzeylere fırladı ve günde 368 milyar doları gördü.

Karamsarlık yaratan yeni ekonomik verilere göre, ABD'de fabrika siparişleri Ağustos'ta düştü ve son bir haftada işsizlik ödentisi talep edenlerin sayısı, son yedi yılın en yükseğine fırladı.

ABD'de her bir yurttaş başına 2,300 dolar maliyeti olacak olan kurtarma paketi, mortgage borçları altında ezilen finans kuruluşlarının, sermayelerini harcamadan elde tutmaları nedeniyle alım- satımın durduğu kredi piyasalarını yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Ancak Kongre'den geçse bile bu paketin konut sektörüyle bağlantılı diğer alanlarda oluşacak bir domino etkisini durdurmaya yetip yetmeyeceği konusuna kuşkuyla bakılıyor.

Plan uyarınca Hazine, finansman kuruluşlarının elindeki illikit varlıkları satın alacak. Böylece güvenin yeniden tesisi ve ekonominin bütünü için çok önemli olan kredi piyasalarındaki hareketsizliğin çözülmesi amaçlanıyor.

REUTERS