kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni sistem SGK'ya 2 milyar dolar yük getirdi

01.10.2008
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Muharrem Usta, 1 Temmuz'da başlayan uygulama ile ilgili olarak dertli olan hastaneler adına konuştu. Yönetim Kurulu Başkanı olduğu MedicalPark Hastaneleri henüz SGK sisteminden çıkmadı. Ancak çok zorlandıklarını itiraf eden Muharrem Usta yeni sistemle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Özel hastaneler yüzde 30 katkı payı ile hasta bakabilir mi?
Bu sistemin sürdürülebilir olamadığını başından beri söylüyoruz. Hastaneler bunu sürdürebilmek için daha önce ayda 10 bin hasta bakacakken şimdi 20 bin hasta bakacak. Muayene 9 YTL olunca mahalleli teyzeler artık gün yapmak yerine 'hastaneye gidelim bir de fizik tedaviye görünelim,' diyorlar. Tüketim arttı. Mağazalar olağanüstü indirime gittiklerinde nasıl işgal ediliyorlarsa şu an hastaneler de öyle oldu. Bu sistem yıl sonuna kadar SGK'ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yük getirir.

ÇIKANLAR ARTAR
* SGK'dan yalnızca 20 hastane çıktı, diğer hastaneler bu sistemin neden hâlâ içinde?
Sistem böyle sürerse ekimden sonra bu sistemden çıkan hastane sayısı 100'ü bulur. Geriye kalan hastaneler de hasta sayılarını çok artırmak zorundalar. Bu da SGK'ya çok büyük yük getiriyor. Bunun bedelini hep birlikte ödemek zorunda kalacağız. SGK'yı ayakta tutmak için ek vergi toplanması gerekecek.

HER YER SSK OLUR
* Hasta açısından bu sistemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu anda vatandaş için çok cazip gidilemez durumdaki hastaneler gidilebilir duruma geldi. Ama uzun vadede özel hastanelerin devlet hastanesi gibi bir standarta gelmesi mümkün. Hastane fiyatları ucuzlayınca SGK'ya giden hasta yükü iki üç kat arttı ancak hastalar organ nakli, beyin cerrahisi, kalp cerrahisi gibi özellikli ameliyatları istedikleri hastaneye yaptıramıyorlar.

* Hastaneler nasıl etkileniyor?
Hastaneler bundan sonra yoğurdu üfleyerek yerler. Hiçbir hastane bundan sonra yatırımın yüksek olduğu operasyonlara girmez artık. Standardınız yüksek olabilir ama çok düşük fiyatlarla hizmet sunmak zorundasınız diye önlerine engel konuldu.

* Peki neden devlet sizce bu kadar düşük fiyatlar belirledi?
Muayene için devlet 14 YTL ödüyor. Bunun yüzde 30'u 4 YTL filan. Doktor sadece muayeneyi yeterli görürse bunun ücreti 4-5 YTL filan. Devlet kendi hastanelerindeki fiyatları baz aldı ama onlar doktorların parasını kendileri ödemiyor, binalarının parası yok. Bunların hepsi unutuldu. Bu sistemde bir doktorun aylığını karşılaması için günde 40 hastaya bakması gerekiyor. Bu sistemin düzelmesi için düzgün bir fiyat tespitinin oluşturulması gerekli bir de hastaneler acilen sınıflandırılmalı.