kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kiracılar çifte kontrata dikkat!

Giriş Saati : 01.10.2008 12:28
Güncelleme : 01.10.2008 16:42
Yeni Haber
Kiracılar Derneği (KİRADER) Genel Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, bankaya ödenecek kiralar konusunda ev sahiplerinin çifte kontrat düzenlenmesi suretiyle uygulamayı istismar edebilecekleri konusunda yetkilileri uyardı.

KİRADER Genel Başkanı Büyüknohutçu, yeni yasal düzenlemeye göre 500 YTL'den yukarı olan kiraların, ev sahiplerine veya onların vekillerine elden ödenmemesi uygulamasının vergiye tabi olmak istemeyen ev sahipleri tarafından istismar edilebileceğini söyledi.

Yeni, uygulamayla kiraların sadece bankaya yatırılabileceğini ve böylece kira gelirlerinin kayıt altına alınmış olacağını vurgulayan Büyükhonutçu, her yıl kira gelirlerinden kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi ve enflasyon oranını en az 2-3 puan aşağı çekebilecek boyutta olacağı için bu uygulamanın son derece yerinde olduğunu belirtti.

Uygulamayla ayrıca, kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin en kolay yöntem olarak, kiranın en az iki aydır ödenmediği iddiası ile tahliye davası açmalarının da önleneceğini ifade eden Büyüknohutçu, şöyle devam etti:

''Aslında kiracı kiralarını eksiksiz ve tam olarak ödese bile bunu belgelendiremediğinden genellikle ev sahipleri evden çıkarmak istediği kiracı için bu yöntemi kullanmaktaydı. Yani kiranın ödendiğine ilişkin belge olmadığı için ev sahibi haksız yere kiracısını kapı önüne koyabilmekteydi. Kiranın bankaya yatırılacak olması kiracının korunması anlamına gelmektedir. Yani artık kiranın ödendiği, banka makbuzuyla belgelenebileceği için, ev sahipleri canları isteyince (kira ödenmiyor) gerekçesini kullanarak tahliye davası açamayacak.''

ÇİFT KONTRAT UYGULAMASINA DİKKAT

Uygulamanın iyi tarafları olduğu kadar istismara açık taraflarının da olduğunu belirten Büyüknohutçu, uygulamanın 500 YTL ile sınırlandırılacak olmasının sakıncalarına dikkati çekti. 500 YTL'nin üzerindeki kiralar için bankaya yatırılma zorunluluğu getirilirken, vergi ödemekten kaçmak isteyen ev sahiplerinin çift kontrat hazırlayabileceklerine işaret eden Büyüknohutçu, şunları kaydetti:

''Bir kontrat normal değer üzerinden bir kontrat da 500 YTL den daha az olacaktır ve ev sahipleri vergi dairesine 500 YTL'den az olan kontratı ibraz ederek normal fiyat üzerinden hazırlanmış olan kontrat gereği kirasını elden almaya devam edecektir. Bu durum kiracı için risk ve devlet için vergi kaybı oluşturmaya devam edecektir. KİRADER olarak, geç olmadan yani tasarı yasalaşmadan bu tehlike önlenmelidir diyoruz. Uygulamadaki rakamsal sınır kaldırılmalı ve kiranın bankaya yatırılma zorunluluğu bütün konutlar ve iş yerleri için uygulanmalıdır.''