kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Hayat Uyanık, köpeği Goldy'nin hikâyesini bir kitapta toplayacak. Kitabın gelirini de hayvanların yararına bağışlayacak.

Kansere yenilen Goldy'nin sevgi dolu hikâyesi

NESLİHAN TUNÇ
26.09.2008
Kanser hayvanlarda da çok sık görülüyor artık. Köpeği Goldy bu amansız hastalığa yenik düşen Hayat Uyanık, kansere karşı mücadeleleri sırasında edindiği tecrübelerin diğer hayvanların yararına kullanılmasını istiyor..
Evde de sokakta da yaşasa, hayvanlar da çevre kirliliği, radyasyon, kimyasallar, hazır mamalar gibi çeşitli nedenlerle kansere yakalanıyor ve birçoğu bu yüzden yaşamını kaybediyor.
'Hayvanlar da kanser olur mu?' demeyin. Veteriner Hekim Yrd. Doç. Dr.
Güçlü Gülanber, kedi ve köpeklerin modern yaşam içerisinde karşı karşıya kaldıkları kanserojen maddelerin artması nedeniyle kanser vakalarında büyük bir artış olduğunu söylüyor ve uyarıyor: "Özellikle orta yaş üzerindeki kedi ve köpeklerde yüksek oranda kanser vakalarına rastlanıyor. Bu nedenle dört-beş yaşından sonra rutin muayenelerde şüphe duyulduğunda mutlaka uzman bir veteriner hekimin bir patolog ile konsültasyon yapması yerinde olacaktır." Kansere yakalanıp hayatını kaybeden çok sayıda hayvan var. Genelde hastalık geç teşhis ediliyor. Doğru veteriner hekim bulunana kadar çok vakit kaybediliyor. Ve ne yazık ki tedavinin zorlu ve masraflı olması nedeniyle genelde hayvan sahipleri mücadele etmeyip uyutmayı tercih ediyor.
Ancak bu acımasız hastalıkla sonuna kadar savaşan, bu uğurda varını yoğunu harcayan duyarlı hayvan sahipleri de yok değil. Onlar bir hayvanı sahiplenmenin sorumluluğunu bilen, gerçekten seven ve onu ailesinin bir bireyi olarak görmüş hayvan sahipleri...

DOKTOR 'EYVAH, KANSER OLABİLİR' DEDİ
İşte Hayat Uyanık bu duyarlı hayvan dostlarından biri. Uyanık, köpeği Goldy'i birkaç hafta önce kaybetmiş, ancak onu kurtarmak için elinden gelen her türlü çabayı göstermiş. Onların sevgi dolu hikâyesi, 2000 yılında Goldy henüz iki aylıkken bir pet shop'ta başlamış. 2007 yılına kadar da dolu dizgin ve hep çok mutlu devam etmiş. Ta ki, bir gün Goldy'nin burun akıntısı olduğunu fark edene kadar. Hayat Uyanık, bunun basit bir nezle olabileceğini düşündüklerini ama yine de veteriner hekim Yrd. Doç. Dr. Güçlü Gülanber'i aradıklarını ekliyor: "Güçlü Bey bize, 'Goldy'nin burun akıntısı çift mi tek taraflı mı?' diye sordu.
Tek taraflı olduğunu dile getirdiğimizde, 'Eyvah,' dedi ve tümör olabileceğini, pataloji gerekeceğini, emar çektirmemizi istedi." Bu telefon görüşmesinin ardından Uyanık ailesi, büyük bir üzüntüye kapılmış.
Basit bir burun akıntısının kanser nedeniyle olabileceğine bir türlü inanmak istememişler. Son derece sağlıklı, güçlü bir köpek olan Goldy'nin burun akıntısı dışında hiçbir rahatsızlığı yokmuş çünkü.
Hayat Uyanık ilk şoku atlattıktan sonra hemen Goldy'nin emarını çektirmek için araştırmalara başladıklarını söylüyor.
Hayvanlar için emar çeken bir merkez olmadığından, araya çeşitli dostlarını sokup bir insan kliniğinde emarı çektirmişler. Emarda tümör tespit edilmiş. Bu tümörün de iyi ya da kötü huylu olup olmadığını ve ne cins olduğunu öğrenmek için parça alınması gerektiğini söylemiş doktorları. Uzun süren zorlu bir ameliyatla Goldy'nin burun kemiği açılıp tümörlü bölge temizlenmiş. "Duyduğu acılar, ameliyat sonrası çektiği ızdırap çok fazlaydı," diyen Uyanık, Goldy'nin çok sabırlı
Haberin fotoğrafları