kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Romanlardan taşan şıklık

FİGEN YANIK
18.09.2008
12 İspanyol modacının, 12 İspanyol ve Güney Amerikalı edebiyatçının kitaplarındaki karakterler için hazırladıkları kıyafetlerden oluşan sergi, modayla edebiyatı buluşturuyor. Sergi Pekin ve Tokyo'dan sonra bugün de İstanbul'da açılıyor..
Birbirinden renkli ve zengin kültürlerin izlerini taşıyan İspanyol edebiyatının güçlü hayal dünyasının modaya da ilham vermesi yeni değil. Cervantes'in ünlü eseri Don Kişot, 'cervantino' olarak adlandırılan bir yaka tarzında hayat bulmuştu. Yalnız edebiyat değil elbette... Picasso, Dali gibi dâhi ressamların Akdeniz'in ışığı, renkleri ve parlaklığıyla beslenen tabloları da her dönem modada kendini gösterdi ve göstermeye devam ediyor. Edebiyatın yaratıcı esin perileri, şimdi de çok renkli bir proje için modacıların omuzlarına kondu. 12 İspanyol moda tasarımcısı, 12 İspanyol ve Güney Amerika eserinden bir bölümü özgür bir üslupla yorumlayıp, metinlerdeki 12 hayali kahramana uygun kıyafetler hazırladı. 'İspanyol Tasarımcılardan Edebiyata Moda Yorumu' adlı serginin ilk durakları da Tokyo ve Pekin oldu. Kıtalararası yolculuğu devam eden proje, İstanbul için yeni çizimlerle bize kadar ulaştı. İstanbul Moda Akademisi'nde bugün sergilenmeye başlayan 'İstanbul İçin 12 Kıyafet' sergisi, aralarında Kırmızı Pazartesi, Yüzyıllık Yalnızlık gibi romanlarıyla dünyaca tanınan Nobelli yazar Gabriel Garcia Marquez, Artemio Cruz'un Ölümü adlı kitapları Türkçeye de çevrilen Carlos Fuentes'in de olduğu 12 edebiyatçıyla ilk kez tanışacak olanlar ya da bir kez daha hatırlamak isteyenler için de önemli bir fırsat. Bu renkli ve yaratıcı çalışmadaki en önemli amaç da aslında hem bu ünlü yazarları hem de modacıları Türkiye'de de tanıtmak.

KADIN KAHRAMANLAR TERCİH EDİLMİŞ
Modayla edebi yaratıcılığı buluşturan sergi, Tokyo ve Pekin'de büyük ilgi görmüş. Sergide yer alan eserlerin seçiminde farklı edebiyat akımları göz önünde bulundurulmuş; düz yazı, şiir ve denemeye yer verilmiş. Tabii özellikle de güçlü, alımlı ve derinliği olan kadın kahramanlarla onların kıyafetleri de tercih edilmiş. Bu arada erkek karakterler de unutulmamış. İstanbul Moda Akademisi'nin (IMA) ev sahipliğini yaptığı, İspanya Krallığı Kültür Bakanlığı ve İspanyol Moda Yaratıcıları Derneği'nce hazırlanan sergi, 20 Ekim'e kadar görülebilir.
Haberin fotoğrafları