kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kılıç protokole küstü

Ersan ATAR ANKARA
Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde kendisine ayrılan yere tepki gösteren Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, 30 Ağustos törenlerini de aynı nedenle protesto etti..
30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine "protokol küslüğü" damgasını vurdu. Törenlerde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a ayrılan koltuk boş kaldı. Önceki gün Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde salonun ön sırasında ancak en kenar koltukta kendisine yer verilmesine tepki gösteren Kılıç, benzer bir oturma düzeninin 30 Ağustos törenlerinde de uygulanması nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törenlere katılmadı. Kılıç, oturma düzeninin yasama-yürütme-yargı dengesine uygun olmadığı için törenlere katılmadığını söyledi.

İKAZDA BULUNDU
Genelkurmay Başkanlığı devir teslim törenindeki yer sorununu Genelkurmay Başkanlığı ile görüştüklerini ve yanlış yapıldığının kabul edildiğini belirten Kılıç, "30 Ağustos törenlerinin bu bölümüne katılmayışınız bir protesto niteliğinde mi?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Protesto olarak nitelendirmek çok uygun olmaz. Ancak, bugünkü oturum düzeninin de protokol düzenine çok uygun olmadığını, yasama-yürütme-yargı dengesini bozan bir nitelikte olduğunu fark ettim. Bunun üzerine de gitmedim. Bu, bir yanlışlığın ve hassasiyetin dile getirilmesi, bir ikaz niteliğindedir. Nitekim, sabah komutanlarımızın törenine katıldım."

GENEL KURMAYDAN ÖZÜR
Dün akşam 30 Ağustos resepsiyonuna katılan Kılıç, yaşadığı protokol sıkıntısıyla ilgili olarak ilgili kurumları yazıyla uyaracağını söyledi. Kılıç, Genelkurmay Genel Sekreteri'in kendisini aradığını ve özür dilediğini belirtti. Kılıç, "Protokolde ön sırada yasama ve yürütme vardı. Ama yargı yoktu. Neden bilmiyorum Ama Pazartesi günü ilgili birimlere bu konuda yazı yazmayı düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı dahil. Bence yargı ötelenmiştir. Orada yargının olması lazım" diye konuştu. Ankara'daki yol çalışmalarına rağmen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törenlere Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan eşsiz katıldı. CHP Genel Başkanı Baykal ise bu defa zamanında geldi. TBMM Başkanı Toptan da eşiyle birlikte protokoldeydi. Toptan'ın eşi Saime Toptan ile Başbuğ'un eşi Sevil Başbuğ'un sohbetleri dikkat çekti.

Ertan GÜRCANER - Fatih ŞENDİL - Hüseyin KAÇAR - Deniz KARA - İlnan DEMİRCİOĞLU / SABAH - Duygu GÜVENÇ - Kadir ERCAN / ANKARA
Haberin fotoğrafları