kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
28 Ağustos 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Yeni gökdelenlere helikopter konacak

Menekşe ATASELİM- Ebru ERDOĞAN
Güncelleme : 28.08.2008 00:33
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 'Her Gökdelene Bir Heliport' projesi, inşaat sektörünü harekete geçirdi. İstanbul'un yeni gökdelenlerinin hemen hepsine helikopter pisti ekleniyor..
İstanbul'daki gökdelen sayısı her geçen yıl artıyor. Art arda podyuma çıkan projelerin formları da gittikçe değişiyor. Hatta, görünen o ki, yüksek binaların artışı, yakın gelecekte İstanbul'un ulaşımında da rol oynayacak. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılılık Genel Müdürlüğü'nün başlattığı 'Her Gökdelene Bir Heliport' projesi, planlama aşamasındaki projeleri şimdiden etkiledi. Binalarda yaşanacak yangın benzeri olaylara zamanında müdahale edilebilmesi, afetlerde kurtarma çalışmalarına destek sağlanması, günlük hayatta helikopter taşımacılığının aktif olarak kullanılması amacıyla başlatılan projeyi yorumlayan inşaat sektörünün patronları, yeni gökdelenlerine heliport (helikopter pisti) ekleyeceklerini açıkladılar. Hatta, bazıları bunu çok daha önce düşündüklerini dile getirdiler.

1 milyon dolarlık masraf

Peki, bir gökdelene heliport eklemek ne kadarlık bir maliyet yükü getiriyor? Bu sorunun cevabını Kanyon'un ofis binasına heliport inşa eden Timsan Turizm İnşaat'ın Yöneticisi Mehmet Kabasoğlu'ndan aldık. Kabasoğlu, heliportların ortalama 1 milyon dolara mal olduğunu bilgisini verdi. Bu fiyatın pist büyüklüğü, bina yüksekliği, yangın söndürme ve elektrik sistemleri gibi etkenlere bağlı olarak değiştiğini dile getiren Kabasoğlu, "Gelecek yıl bize gelen talebin ciddi biçimde artmasını bekliyoruz" dedi. Ancak bir konuya dikkat etmek gerekiyor: Bitmiş gökdelenlere heliport yapmak, o yükseklikte vinç bulup bulamamanıza bağlı. Çünkü bitmiş binalarda kule vinç kullanılamıyor. Zaten manzaraya göre, artık yapılan hemen her yeni gökdelenin artık heliportu da olacak.
Haberin fotoğrafları